Stručnjaci s Instituta za oceanografiju o morskom psu u Jadranu: “Napadi na ljude su rijetki”

SPLIT – Stručnjaci sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo komentirali si danas nedavne snimke morskog psa u Jadranu. Potvrdili su navode stručnjaka Pere Ugarkovića koji je za Morski.hr prvi detektirao o kojoj se vrsti radi.

“Sigurno ste u više navrata ovih dana vidjeli snimke gracioznog morskog stvorenja kojeg nazivamo morski pas kučak, psina dugonska ili popularno – mako (Isurus oxyrinchus). Radi se o manjem primjerku te vrste koji je uočen prvo kod Makarske, a kasnije i u Korčulanskom kanalu.

Karakteristike na osnovi kojih je obavljena identifikacija sa ilustracijama već je prenio Podvodni.hr, a i mi ih donosimo u komentaru na ovaj post. Identifikacija je obavljena u suradnji sa našim znanstvenicima te je ovom prilikom definitivno potvrđujemo. Povijesno je kučak bio relativno česta pojava u Jadranu, no njegova brojnost, kao i brojnost brojnih drugih vrsta morski pasa, drastično je smanjena uslijed neracionalnog izlova te je danas njihova pojava kuriozitet.

Radi se o ugroženoj i zaštićenoj vrsti. Naglašavamo da potrebe za panikom nema. Iako postoje zabilježeni slučajevi napada na čovjeka od strane ove vrste, oni su iznimno rijetki te ih je u posljednjih 120 godina zabilježeno tek 10 u cijelom svijetu. Na slici koju prenosimo sa stranice ISAF koja se bavi praćenjem napada morskih pasa u svijetu prikazani su svi fatalni napadi ove vrste na čovjeka. (Točkica se nalazi u desnom dijelu slike)”, objavio je Institut za oceanografiju i ribarstvo.

https://www.facebook.com/izorsplit/photos/a.163112827204112/1181933568655361/?type=3&theater

D.G.