Javio se vlasnik napuštene magarice: “Bilo mu je jako žao što je ovako ispalo”

Čini se da se javio vlasnik magarice koja je tumarala otokom Ravan u šibenskom arhipelagu. Podsjetimo, nakon naše akcije, javio se Bernard Roca iz Vodica koji je udomio napuštenu magaricu na otoku Kaprije gdje ima svoj ugostiteljski objekt. 

– Javio nam se vlasnik magarice. Bio je sav izbezumljen. Čovjek je iz Šibenika, ima svoj OPG na kojem uzgaja magarce i koze i zaista se dobro brine za životinje. Bilo mu je jako žao što je sve ovako ispalo i što svi misle da je napustio magaricu – On je Miju ostavio na dva dana na otoku na ispaši, ali tvrdi da joj je ostavio dovoljno vode. To nije ništa neobično. Od pamtivijeka su naši stari tako na ispašu slali stoku. Na otocima nema požara, zmija ni drugih nametnika koji štete životinjama i tamo mogu mirno pasti. Ispalo je da je Mija danima lutala sama, ali nije. I bila je u dobrom stanju kad smo je našli, a tamo je bila i kanta vode koju je ostavio vlasnik. Čipirana je i ima svu potrebnu dokumentaciju baš kao i sve ostale životinje koje ima taj čovjek. Sutra će doći veterinar i pregledati magaricu. Nakon toga ćemo je morati vratiti vlasniku – ispričao je Bernard Roca za 24 sata.

Dodao je da je cijeli slučaj trenutno na veterinarskom inspektoratu te će se nakon toga odlučiti hoće li i kako biti kažnjen vlasnik magarca. Ako se utvrdi kaznena odgovornost vlasnika za napuštanje životinje, mogao bi se suočiti s kaznom zatvora do jedne godine.

Podsjetimo, otočić Ravan nema pojilišta i čitatelj koji je zatekao životinju na otoku tvrdi kako je bila gladna i žedna:

“Kada smo se iskrcali na obalu životinja nam je prišla i dali smo joj piti. Popila je preko deset litara vode i po tome smo zaključili da je već dugo nitko nije obišao. Otok Ravan je vrlo mali nenaseljen otok, bez ikakvog pojilišta i sa vrlo malo vegetacije. Ne moram Vam objašnjavati kakve su joj šanse za opstanak na takvom otoku u ljetnim mjesecima ako je nitko ne bude obilazio.”

Ukoliko policija utvrdi kaznenu odgovornost vlasnika za napuštanje životinje, isti bi se mogao, prema Članku 205., stavkom 1. Kaznenog zakona suočiti s kaznom zatvora do jedne godine.