OBORILI GUINNESSOV REKOD Najveća zastava na morskom dnu povodom Dana državnosti

GRADAC – Na vrlo originalan način Dan državnosti su odlučili proslaviti u Gradcu kod Makarske. Članovi Ekološko-roniteljskog kluba TIMUN su odlučili postaviti do sad najveću zastavu ispod površine mora i tako oboriti Guinnessov rekord. Uspjeli su u tome!

U ranim poslijepodnevnim satima 20 članova Ekološko-roniteljskog kluba Timun uz još 15-ak ljudi iz logistike na plaži u Gradcu krenulo je u ovaj pothvat, te su u konačnici na morsko dno postavili zastavu veličine 22 x 10 metara. Tim su i službeno uspjeli oboriti Guinnessov rekord. Dosadašnji rekord držali su Novozelanđani koji su na morsko dno postavili zastavu površine 160 četvornih metara, a površina hrvatske zastave ispod mora iznosila je 220 kvadrata.

– Ideja se rodila još prošle zime. Članovi našeg klub i bratimskog kluba iz Mostara često se druže i odlučili smo napraviti nešto originalno. Proučavali smo na internetu što bi točno mogli napraviti da oborimo kakav rekord i onda smo pronašli ovo. Uspješno smo na morsko dno danas postavili hrvatsku zastavu čija je površina 220 kvadratnih metara, sve smo fotografirali i napravili službeni zapisnik – kazao je za Dalmaciju danas predsjednik društva, Jakov Korljan.

– Neobaveznim pretraživanjem interneta uočio sam zastavu Saudijske Arabije prije dvije godine razvučenu uz njihovu obalu, i onda mi je došla želja da mi to napravimo u našem plavom Jadranu, veće i bolje – izjavio je organizator Davorin Kozomara.

Bura je otežavala porinuće, no 16 ronilaca uspjelo je zastavu spustiti na dno.

Kako bi rekord bio priznat, cijeli događaj treba se snimati u kontinuitetu. Stroga Guinnessova pravila traže i tri svjedoka koji će nadzirati cijeli postupak. Materijal se sad šalje na procjenu, a načelnik općine Gradac Matko Burić vjeruje da će grad uskoro biti vlasnik jednog Guinnessovog rekorda, piše HRT.