2 min. čitanja

Pitali smo odgovorne za zagađenje vidljivo iz Svemira – pogađate: “Kriv je netko drugi”

Kako je moguće da kanalizacijski sustav u jednom malom istarskom naselju bude toliko opterećen pa da se fleka sadržaja te cijevi doslovno vidi iz Svemira? Peroj ispred kojeg se istovaraju fekalije spada pod općinu Vodnjan. Iz Grada Vodnjana stiže odgovor da sustavom odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda upravlja javno trgovačko društvo Pragrande d.o.o. Pula. Oni pak lopticu prebacuju na neka prošla vremena kad je kanalizacijski sustav izgrađen.

Pročelnik upravnog odjela za poslove gradonačelnika Vodnjana, Filip Macan odgovara da se sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda ne koristi isključivo za potrebe korisnika sa područja Grada Vodnjan-Dignano već se isti koristi za šire području koje teritorijalno obuhvaća područje Grada Pule (naselje Štinjan), Grada Vodnjan-Dignano te Općine Fažana.

U tijeku je provedba Projekta „Poboljšanje sustava vodoopskrbe te sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeraciji Pula sjever“ (skraćeno EU projekt Pula sjever) koji obuhvaća ulaganja u sustav vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Projekt ima za cilj unaprjeđenje u području vodoopskrbe te odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda kao i spajanje dodatnog stanovništva na javni sustav odvodnje.

Između ostalog Projekt obuhvaća izgradnju novog modernijeg Pročistača otpadnih voda stoga Vas pozivamo da se za sve detalje obratite Društvu Pragrande d.o.o. Pula.

Sustav izgrađen 80-ih ima važeću vodopravnu dozvolu do 2024.

Trvtku Pragrande d.o.o. Pula pitali smo kako je moguće da se tolika količina nepročišćenih otpadnih voda ispušta tek 2 nautičke milje od Nacionalnog parka i je li tko zbog ovog propusta sankcioniran?

– Postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Peroj nalazi se sjeverno od naselja Peroj i cca 300m od mora. Pročišćava otpadne vode aglomeracije Pula sjever koja obuhvaća područje Grada Vodnjana, Općine Fažana i sjevernog dijela Grada Pule (naselje Štinjan) – odgovaraju.

Zašto su ucrtana dva ispusta na gotovo identičnoj poziciji i s obzirom da pročišćivači trebaju uporabnu dozvolu, a ispusti ne, možete li nam nekim dokumentom potvrditi radi li se ovdje o jednom ili drugom?

Uređaj sa jednim ispustom izgrađen je i pušten u pogon krajem osamdesetih  godina prošlog stoljeća. Otpadne vode se ispuštaju u more putem podmorskog ispusta dužine L=594 m na dubinu H=-12m.

Postojeći UPOV i ispust izgrađeni su za potrebe vremena kada su projektirani u skladu sa ondašnjim standardima. Sukladno Zakonu o vodama, za ispuštanje otpadnih voda potrebna je vodopravana dozvola koja se periodički obnavlja te ju izdaju Hrvatske vode. UPOV Peroj kao i cijeli sustav Pula sjever ima važeću vodopravnu dozvolu po kojoj funkcionira do 31.12.2023. godine.

Dva ispusta, kao i dvije lokacije UPOV-a, su prikazani na PPU Grada Vodnjana. Naime, radi se o alternativama omogućenim u prostorno planskoj dokumentaciji u cilju pronalaženja optimalnog rješenja za konačnu izgradnju koja će se realizirati kroz EU projekt Pula sjever.

Za EU projekt aglomeracije Pula sjever izrađena je studijska i projektna dokumentacija „ Poboljšanje sustava vodoopskrbe te odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda“ za apliciranje na EU fondove. Pri nadležnim tijelima u tijeku je postupak pregleda dokumentacije te se u narednom razdoblju očekuje prihvaćanje i zaključenje ugovora o sufinanciranju izgradnje od strane EU fondova. EU projektom, pored proširenja i rekonstrukcije kanalizacijske mreže, predviđena je izgradnja uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda. UPOV će biti kapaciteta 42.000ES sa podmorskim ispustom duljine 2.000m’, na dubini od 30m sa difuzorom dunjine 200m’ – pričaju nam iz tvrtke Pragrande d.o.o. Pula o sustavu koji je u planu, ali dokumentaciju o postojećem nismo dobili.

PROČITAJTE JOŠ: FEKALIJE VIDLJIVE I IZ SVEMIRA Zabrinuti građani prijavljuju zagađenja diljem Jadrana

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.