2 min. čitanja

Prije 60 godina zaplovio je prvi drveni trajekt u Hrvatskoj

CRIKVENICA – Kada je prije 60 godina krenula na svoju prvu plovidbu od Šila do Crikvenice “Bodulka” je bila pravo čudo za Crikveničane i Krčane. Bio je to ne samo impozantan događaj, već i početak nove ere trajektnog povezivanja hrvatskih otoka s kopnom.

– Bodulka je prvi put zaplovila 12. travnja u 10.25 minuta iz Šila. Bila je nakrcana s 1 autobusom, nekoliko automobila i velikim brojem stanovnika otoka koji su krenuli sa iščekivanjem u vožnju od 30 minuta do crikveničke luke gdje ih je čekalo nekoliko stotina građana. I to je doista povijesni trenutak hrvatskog pomorstva, kaže Tea Rosić, kustosica u Muzeju Grada Crikvenice. Dodaje kako je Bodulka u početku išla 4 puta dnevno, međutim to nije bilo dovoljno.

Priča “Bodulkinih vremena” je u muzej grada Crikvenice privukla i turiste. Ekipa HRT-ove emisije More razgovarala je i s Mladenom Dunatom – prvim Bodulkinim kormilarom. Njegova matrikula je izložena u muzeju. Na izložbi se mogu pogledati i privatne fotografije te uniforme i ostalih članova posade Bodulke.

Trajekt “Bodulka” potonuo je u rovinjskoj luci 2009. godine, pod tadašnjim imenom “Rovinjka”, nakon što je punih 50 godina održavala prvu trajektnu liniju na našoj obali između Crikvenice i Šila na otoku Krku.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, najstariji drveni trajekt na Jadranu izgrađen je 1952. godine u šibenskom mornaričkom zavodu “Velimir Škorpik” kao desantni brod za potrebe tadašnje JRM, ali ubrzo ga je pregazilo vrijeme za vojne namjene, pa ga je 1959. otkupila Kvarnerska plovidba iz Rijeke i u brodogradilištu u Puntu na Krku preinačila u trajekt “Bodulka”, kapaciteta 130 putnika ili 12 vozila.U kronikama je ostalo zapisano da je “Bodulka” u nedjelju 12. travnja 1959. godine isplovila iz Šila prema Crikvenici sa uzvanicima, jednim autobusom, tri automobila i nekoliko motocikala te se tako upisala u povijest. “Jadrolinija” je 1963. godine otkupila “Bodulku”, a nakon 16 godina brod opet mijenja vlasnika i 1979. pod zastavom rovinjske tvrtke “Jadranturist” postaje “Rovinjka” i služi za prijevoz putnika i opskrbu turističkih objekata na Crvenom otoku.

R.I.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.