1 min. čitanja

DRUGI IM ČISTE PODMORJE Samo tri stanovnika se odazvala akciji vađenja velike količine otpada u Krilu Jesenice

SPLIT – Krilo Jesenice mjesto je poznato po dugogodišnjoj tradiciji brodogradnje, brodskog prijevoza putnika te turističkih krstarenja brodom. Nažalost, to je također luka u kojoj se nedvojbeno nalazi i velika količina otpada u moru. U istom su mjestu prethodno provedene dvije akcija čišćenja podmorja koje je također inicirala organizacija Green Sail te kojima se također uz pomoć ronioca i ostalih volontera već nakon nekoliko sati postigao veliki učinak.

Green Sail, organizacija koja potiče održivi razvoj nautičkog turizma u Hrvatskoj suradnjom s mnogobrojnim marinama i čarterima, organizirala je u ponedjeljak 9.9.2019. treću akciju čišćenja podmorja u Krilu Jesenice.

Akcija, koja je započela u popodnevnim satima, provela se u suradnji s Udrugom Podvodnih Aktivnosti (UPA) Rostrum, američkom organizacijom Travel Matters Foundation i Hotelom Krilo te se u njoj uklonilo blizu 32 kubna metra otpada, što je dosada najveća količina otpada uklonjena iz mora u akciji čišćenja u Krilu Jesenice. Nevjerojatnu podršku i pomoć u akciji pružili su i Javna vatrogasna postrojba Split, Podvodno istraživački klub Mornar iz Splita, organizacija ImpactTrip te ronilački klub Calypso iz Omiša.

Veliki doprinos u realizaciji ove akcije čišćenja podmorja imao je i trgovački lanac LIDL osiguravanjem namirnica za pripremu večere za sve neumorne volontere te komunalna služba Peovica koja je sve volontere podržala u brzom i učinkovitom provođenju same akcije osiguravanjem odgovarajućeg kontejnera za ispravno odlaganje velike količine izvučenog otpada.

Nažalost, ono čega je u ovoj zadnjoj akciji nedostajalo je upravno aktivna potpora lokalne zajednice na terenu. Budući da su se ovoj akciji odazvala tek tri lokalna stanovnika, jasno je da odaziv lokalne zajednice nije bio jednak nesebičnom odazivu mnogobrojnih ronioca i ostalih volontera. S obzirom na to da se ovakvim akcijama ne želi samo očistiti more od otpada, već i razviti svijest lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja mora i morskog okoliša, nadamo se da će se ovom akcijom i velikim doprinosom svih sudionika motivirati upravo to isto lokalno stanovništvo da se uključe u slične buduće aktivnosti jer su takve akcije korisne upravo za njihovu zajednicu.

Ivana Kačunko

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.