Hrvatska ponudila Francuskoj da snosi troškove za potragu, uskoro stižu i nove satelitske snimke

Foto: Google map / Screenshot / Facebook

Hrvatska je ponudila Francuskoj da snosi dio troškova potrage za nestalima s broda Bourbon Rhode, među kojima je i kapetan Dino Miškić, kako se potraga ne bi prekidala zbog financija. Tu su ponudu iznijeli zajedno s Ukrajincima, čiji su državljani činili najveći dio posade.

– Svjesni smo da potraga nije jeftina i ne želimo da to bude problem. Zbog toga smo s Ukrajincima pristupili Francuzima i izrazili spremnost da, ako je to potrebno, snosimo dio troškova – kazao je za Večernji list Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera, zadužen za koordinaciju akcije u koju su uključeni i MVEP te veleposlanstva koja su u stalnim kontaktima s Parizom.

Novac je ponuđen jer Hrvatska nema brodove ni zračne snage koji mogu doći na prostor potrage.

– Francuska strane razmatra tehničke mogućnosti što se još može napraviti budući da je zona potrage ogromna. Trenutno se traga na prostoru 200 milja sjeverozapadno od mjesta potonuća u radijusu od više od 80 milja  – dodaje.  To područje trenutno pretražuje šest brodova.

Nove satelitske snimke uskoro dostupne

Hrvatska je ranije angažirala Europsku agenciju za pomorsku sigurnost (EMSA) koja je pak koja iskoristila mogućnosti pet satelita koji su imali mogućnost prelaska preko zone potrage. Od tih pet satelita, samo je jedan “uhvatio” predmet promjera 7,5 metara koji brodovi do sad nisu uspjeli locirati.

Nove satelitske snimke područja na kojem je uočen objekt bit će uskoro dostupne, kazala je za Novu TV Maja Markovčić Kostelac, izvršna direktorica EMSA-a.

– Potraga koja je jučer provedena temeljem snimaka koje smo uputili francuskim nadležnim tijelima nažalost nije urodila pozitivnim rezultatom i do ovog trenutka nije pronađen splav niti ljudi. Nove satelitske snimke očekujemo kroz sat i pol vremena nakon čega ćemo ih analizirati i vidjeti da li ponovno možemo identificirati nešto što bi upućivalo na potragu, da se negdje usmjeri potraga – kazala je.

PROČITAJTE JOŠ:

UTRKA S VREMENOM Vlasti na Martiniqueu: “Tragamo još danas, onda odlučujemo što dalje”

I.B.