Oglasio se Bourbon: “Traganje nije obustavljeno, već ulazi u novu fazu”

Foto: Google map / Screenshot / Facebook

Nakon objave vijesti o okončanju aktivne faze potrage za nestalim Dinom Miškićem i njegovom posadom potonulog broda Bourbon Rhode, priopćenjem se oglasilo i i glavni izvršni direktor kompanije Bourbona Bourbon Offshore, Gaël Bodénès.

– Nakon izvješća o mogućem ispaljivanju signalne rakete u noći s nedjelje 6. listopada na ponedjeljak 7. listopada, Regionalni operativni centar za nadzor i spašavanje CROSS poslao je četiri broda u pretragu područja, uz podršku letjelice američke Obalne straže. Tijekom proteklog tjedna, potraga je bila intenzivna i ekstenzivna ne bismo li pokušali detektirati bilo kakav trag, s jedne strane nakon izvješća o baklji, a s druge strane nakon satelitske snimke Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA). Ove nove pretrage nažalost nisu bile uspješne.

U cjelini, operacijama potrage u proteklih 10 dana nije pronađen niti jedan trag života ili splavi za spašavanje unatoč iznimno opsežnim mjerama koje su poduzete.

Podsjećamo, operacije potrage i spašavanja trajale su 16 dana, nakon što je 26. rujna brod potonuo u naletu uragana Lorenza. Kao što je odlučio CROSS, operacije nisu obustavljene i neće prestati nekog određenog datima, ali ulaze u novu fazu aktivnog monitoringa tijekom kojega će CROSS mobilizirati sva plovila u tranzitu tim područjem da implementiraju prilagođeni monitoring, stoji dalje u priopćenju.

Naš je prioritet obiteljima i rodbini posade Bourbon Rhodea pružiti svu moguću podršku u ovim tragičnim okolnostima. U ime svih zaposlenika, a osobito onih koji neumorno rade u Bourbonovim kriznim stožerima, želim ponovno istaknuti da su naše misli s obiteljima nestalih pomoraca – izjavio je u priopćenju glavni izvršni direktor Bourbona Gaël Bodénès.

D.G.