1 min. čitanja

Uočen 16-metarski objekt na najnovijim satelitskim snimkama

Uočen 16-metarski objekt na najnovijim satelitskim snimkama
Foto: Google map / Screenshot / Facebook

Na najnovijim satelitskim snimkama uočen je objekt dužine 16 metara, no dimenzije objekta ne odgovaraju veličini jedne splavi. Europska agencija za pomorsku sigurnost proslijedila informaciju francuskim vlastima. One će detaljno će analizirati sve što sateliti zabilježe, donosi HRT.

Podsjetimo, traga se za sedmoricom pomoraca i tri splavi s potonulog broda Bourbon Rhode. Posljednji put kad je satelit pronašao objekt u Atlantiku, njegove dimenzije su bile blizu 8 metara, a tijekom traganja dvojica članova posade zapovjednog broda pri traganju ALP Striker, primjećene su dvije rakete, bijele i crvene boje.

S obzirom da nema više informacija, teško je reći radi li se možda ovdje o dvije povezane splavi ili je pak neki sasvim drugi objekt u pitanju. Više informacija će zasigurno pokazati daljnje istraživanje, a ovaj podatak bi trebao dati poticaj francuskim vlastima da hitno nastave i intenziviraju potragu, kako bi se utvrdilo o čemu se radi!

– Sateliti nisu fotoaparati, oni nadlijeću zemljanu orbitu u određenoj dinamici, a ovo se područje na žalost nalazi u zoni u kojoj je relativno najrjeđi promet satelita. Koristimo dva načina snimanja – optički i radarski (SAR). I jedni i drugi imaju dobre i loše strane. SAR radari daju širu, ali manje preciznu sliku i nisu toliko dobri za traganje za gumenim objektima. Optički radar daje nešto poput fotografije, ali na užem području – izjavila je za Dnevnik HRT-a Maja Markovčić Kostelac, izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA).

Naglašava da se za nestalim pomorcima pretražuje se područje veličine tri Hrvatske, usred Atlantskog oceana, više od 1000 nautičkih milja od najbližeg kopna, to je doista zahtjevna akcija.

PROČITAJTE JOŠ:

Pojavio se video spašavanja dvojice Ukrajinaca i Rusa, uskoro stižu nove satelitske snimke u potrazi za ostalima

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.