1 min. čitanja

EKOLOŠKA KATASTROFA Zrmanju i Novigradsko more preplavio mazut

NOVIGRAD – U rijeku Zrmanju, nabujalu od kiše, dospio je mazut koji rijeka nosi sve do Novigradskog mora. Pretpostavlja se da mazut potječe iz nekadašnje tvornice glinice u Obrovcu. Onečišćenje je veliko i prijeti jednoj od naših najljepših rijeka na kojoj cijeli taj kraj gradi turističku budućnost.

Tek iz zraka otkrivaju se golemi razmjeri onečišćenja. Mazut pliva cijelom Zrmanjom, a zahvaljujući dronu točno je vidljivo na kojem mjestu izbija iz podzemlja. Podzemnom kanalima, usred velikih kiša, mazut iz, očito, aljkavo sanirane tvornice Glinice dospijeva u Zrmanju, donosi HRT.

– Prilikom demontaže spremnika u njima je bilo metar mazuta. Spremnici su odnešeni mazut pušten u podzemlje – kaže Ante Nekić iz Maslenice. Novigradsko more nakon obilnih kiša ne samo da je onečišćeno nego je i opasno za plovidbu. Prekriveno je slojem mazuta. Kad puše jugo ugroženi su stanovnici Maslenice, a po buri mazut vjetar nosi u Novigrad.

I kontejner pun svijeća u Novigradsko more je doplutao sa Obrovačkog groblja udaljenog 11 kilometara. Nije ovo prvi put da mazut pliva Zrmanjom i morem. U posljednjih 20 godina nakon obilnih kiša, to je učestala pojava. No od mjerodavnih, nitko ni prstom da makne, kaže Joso Maruna.

Zrmanja i Novigradsko more skrivene su prirodne oaze koje turisti sve više otkrivaju i posjećuju. Želi li se ovaj prostor i dalje turistički razvijati, ovaj problem treba hitno riješiti.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.