4 min. čitanja

Općina Podgora ovih dana 20-ak puta prijavljena za devastaciju pomorskog dobra

PODGORA – Splitsko-dalmatinska županija u proteklih tjedan dana zaprimila je 20-ak prijava vezano za devastaciju pomorskog dobra na području Općine Podgora, a ponajviše za mikrolokacije: Plišivac, Hotel Medora i Čaklje, o čemu je prije nekoliko dana pisao Morski HR.

Splitsko-dalmatinska županija je izvijestila javnost da su putem sustava prijava na stranici www.pomorskodobro.dalmacija.hr, iste proslijedili nadležnom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Lučkoj kapetaniji Split i Državnom inspektoratu u čijoj su nadležnosti građevinska i ekološka inspekcija.
Inspektor Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izvijestio je Splitsko-dalmatinsku županiju o započetom postupku nadzora, dok informacije o poduzetim radnjama Državnog inspektorat RH još nisu pristigle.

“Potreban hitan nadzor inspekcija”

Naime, Općina Podgora je s tvrtkom Inžinjering Georad d.o.o. putem narudžbenica ugovorila sanaciju 11 lokacija i to: Čaklje Jug, Čaklje Zapad, Sutikla, Smrčevac, Veliko brdo, Plišivac, Hotel Sirena, Ijak, Porat, Salines-Mediteran i Medora ukupne vrijednosti 959.895,00 kn (s PDV-om). Iznos od 900.000 kn osiguralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a sve na temelju proglašene prirodne nepogode od 28. siječnja 2020. godine zbog olujnog juga s kraja 2019. godine.

Foto: Čitatelj

Za gradnju i redovno održavanje pomorskog dobra, kao pravni interes, potrebno je imati Plan upravljanja pomorskim dobrom Općine Podgora. Isti je Općina Podgora uputila Splitsko-dalmatinskoj županiji 24.3. 2020. godine, Upravni odjel za turizam i pomorstvo isti je u zakonskom roku pregledao te 22.04. uputio primjedbe Općini Podgora. 30.04. zaprimljen je ispravljeni Plan upravljanja, a koji je u fazi ponovnog pregleda od strane Upravnog odjela.

Foto: Čitateljiica

Općina Podgora raspolaže sljedećim rješenjima vezano za gore navedene radove:

Rješenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – Lučke kapetanije Split o potrebi sanacije plaža i plažnih objekata od 17.12. 2019. godine, Rješenjima Ministarstva zaštite okoliša i energetike o tome da nije potrebna procjena utjecaja na okoliš i ekološku mrežu od 2.11. 2017., 8.7. 2019. i 16.3. 2020. godine za lokacije Minerva, Čaklje istok i zapad te Plišivac, a za koje je u roku od 2 godine potrebno pokrenuti postupak izdavanja lokacijske dozvole (za Čaklje prema dostupnim informacijama isto je pokrenuto) što nedvojbeno znači da se radi o gradnji na pomorskom dobru za koju je potrebno imati pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Stoga, iz gore navedenog zaključujemo kako je potreban hitan nadzor građevinske i ekološke inspekcije Državnog inspektorata RH, kako bi se utvrdilo gore navedene i druge, Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo, nepoznate činjenice, odnosno utvrditi radi li se o nelegalnoj gradnji i ekološkoj devastaciji pomorskog dobra na svim gore spomenutim lokacijama, priopćila je Splitsko-dalmatinska županija.

Podsjetimo, nazvali smo i načelnika Podgore Antu Miličića, koji je tešku mehanizaciju na pomorskom dobru pravdao ovako:

– Po pravu i zakonu se radi i sve što radi, radi se po pravu i zakonu. Popravljaju se stvari. Imali smo prirodnu nepogodu s 14. na 15. prosinca. Tada je potpuno uništena obala i proglašena je elementarna nepogoda. Iz Ministarstva mora smo dobili 900 tisuća kuna, ali nakon ove korone i potresa u Zagrebu, za više se ne usudimo pitat. Bio sam gore i kod ministra Marića i nisam imao srca pitat pare za prirodnu nepogodu, kad sam vidio kako Zagreb izgleda. Dobili smo zeleno svjetlo i od Lučke kapetanije Split i oni dolaze u utorak. A ja bi volija da vi dođete ovdje osobno i uvjerite se sami kako to izgleda na terenu, a ne na temelju neke slike ili onih 5 posto ljudi šta im se ne sviđa ovo šta se radi – ispričao nam je Miličić.

Foto: Čitatelj

Općina već prekršajno prijavljivana

U siječnju je protiv Općine Podgora podignut prekršajni postupak zbog devastacije zbog počinjenja prekršaja iz članka 265. stavak 1. Zakona o zaštiti okoliša, protiv Općine Podgora kao pravne osobe te odgovorne osobe u pravnoj osobi, navodi se u dopisu kojeg je tada potpisao viši inspektor zaštite okoliša Ante Znaor.

Nadalje se dodaje kako je ovim nadzorom utvrđeno da se na pomorskom dobru izvode opisani građevinski radovi, o istom su obaviještene građevna inspekcija Državnog inspektorata kao i hidrograđevinska inspekcija Lučke kapetanije Split.

Više detalja možete pronaći u izvornom dopisu Službe za nazor zaštite okoliša pri Državnom inspektoratu Područnog ureda u Splitu.

Upravni odjel za turizam i pomorstvo je u razdoblju od 07. ožujka 2019. g. do 03. prosinca 2019. godine putem on-line aplikacije za prijave devastacija na pomorskom dobru zaprimio sedam prijava različitih prijavitelja vezano za devastaciju na pomorskom dobru na predjelu Čaklje, Općina Podgora.

Prijave su se odnosilee na sljedeće kategorije devastacija na pomorskom dobru:

–          Neovlašteni radovi na pomorskom dobru – 07. ožujka 2019.g.

–          Neovlašteni radovi na pomorskom dobru – 29. ožujka 2019.g.

–          Neovlašteno nasipanje plaže – 01. travnja 2019.g.

–          Neovlašteni radovi na pomorskom dobru  – 03. travnja 2019.g.

–          Ilegalno odlaganje građevinskog materijala – 23. travnja 2019.g.

–          Neovlašteno nasipanje plaže – 13. studenog 2019.g.

–          Neovlašteni radovi na pomorskom dobru – 03. prosinca 2019.g.

Sve zaprimljene prijave su automatski proslijeđene nadležnim institucijama, a prijava je bilo i u 2019. godini, o čemu možete pročitati niže.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PODGORA Bageri i kamioni nasipaju obalu – Načelnik: “Saniramo posljedice nepogode”
Devastacija pomorskog dobra u Podgori – Načelnik: “Krivo je jugo!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.