5 min. čitanja

DONOSIMO DOKAZE Ilegalno gradilište na Zmajanu prijavili smo još 2018. – Svi su nas ignorirali!

DONOSIMO DOKAZE Ilegalno gradilište na Zmajanu prijavili smo još 2018. – Svi su nas ignorirali!
Foto: Čitatelj / Screenshot

ZMAJAN/VODICE/ŠIBENIK – Za ilegalnu gradnju na otoku Zmajanu pored Vodica, na adresu naše redakcije počele su stizati informacije još u ljeto 2018. godine. Fotografije i videomaterijale gradnje proslijedili smo i nadležnim institucijama, no naišli smo samo na izbjegavanje odgovora, preusmjeravanje odgovornosti i potpuno ignoriranje.  Priča o ilegalnoj vili s bazenom koja se na tom otoku iznajmljuje za 50 tisuća kuna tjedno, tek sad ima potpuni (bes)misao. Osim što je protuzakonito izgrađena, mediji otkrivaju da je jedan od vlasnika zemljišta na tom otoku i suprug saborske zastupnice i bivše vodičke gradonačelnice Branke Juričev Martinčev.

Tragom priče koju objavljuje Telegram, vratili smo se u arhiv portala Morski HR da bi kronološki složili upite i pokušaje dobivanja odgovora od nadležnih institucija.

Vodičanin koji nam je poslao snimke prepričao nam je u ljeto 2018. godine svoj razgovor s radnikom koji je čuvao gradilište:

– Zemlju od par desetaka tisuća kvadrata, tj. prostor uvale Smetnja mala, pa sve do uvale Smetnja vela, prodao je lokalni Kaprijanin za 120.000 eura. Kupac je bio Ukrajinac, Židov koji živi u Njemačkoj gdje ima građevinske firme i jednu firmu solarnih panela u Kini. Radnici njegove firme prave kuću, a jedini naši su ekipa iz Tribunja koja lijepi kamen na fasadu. Mali žuti bager i viljuškar prisutni su kao mehanizacija. Riva napravljena prošle godine uz odobrenje (vjerojatno bivše) gradonačelnice, da bi brod s materijalom uopće mogao pristati. Temelji su također napravljeni prošle godine. Netko od lokalaca je prijavio inspekciji koja je dolazila, daljnji proces nepoznat, a kuća izgleda kao da su radnici otišli na pauzu – kazao nam je autor ovih snimki, nakon čega smo krenuli u uzaludan pokušaj istraživanja cijele priče.

Kronologija ignoriranja

Dobivene informacije i dojavu o mogućoj protuzakonitoj gradnji, pokušali smo provjeriti na nizu adresa. Kontaktirali smo Grad Vodice, slali pisane upite u Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju i Službu za gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove Šibensko-kninske županije, Građevinsku inspekciju i naposljetku Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Najprije doznajemo da Zmajan nije otok na kojem je dozvoljena bilo kakva gradnja, tek objekt do 12 kvadrata, poput alatnice, odnosno poljoprivredne kućice.

Foto: Čitatelj

Iz Županijskog ureda za prostorno uređenje upozorili su nas da ako želimo odgovor odmah, upit pošaljemo poštom, jer mailove ne otvaraju. Na pitanje službenici u pisarnici kako je to moguće 2018. godine, odgovor je bio da ih otvaraju jedan put u 10 dana, jer, citiramo: „tko će čitati tolike mailove, znate li koliko ih dobijemo, a nas je troje“. Kako su nam tada kazali, pročelnica ureda je bila na godišnjem odmoru, a nju pak zamjenjivao župan, do kojeg nismo uspjeli doći.

Foto: Čitatelj

Dalje, smo se obratili Uredu državne uprave u Šibensko-kninskoj  županiji i iz Službe za gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove dobili odgovor da se javimo prethodnoj službi koja ne čita mailove i još neke adrese:

“U vezi  vašeg  upita  da  li je  zatražena legalizacija  objekata   koji  se  grade  na otoku  Zmajanu, u  vezi  s  navedenim  možete  se javiti sa upitom  Šibensko-kninskoj  županiji. Upravnom odjelu za prostorno  uređenje i  gradnju koji  je  nadležan za donošenje rješenja o legalizaciji  objekata. Glede inspekcijskih službi i obavljanja poslova  iz njihove  nadležnosti u  vezi  s  gradnjom objekata kao i bespravnom gradnjom za  navedeno  je nadležno Ministarstvo  graditeljstva i prostornog  uređenje  Republike  Hrvatske – Građevinska  inspekcija. U nadležnosti  ovog  ureda  nije  donošenje rješenja o legalizaciji  objekata, a niti je  ovaj  ured  nadležan  za  nadzor  bespravne  izgradnje objekata”, pojasnila nam je voditeljica Službe za gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove, Senka Grubišić.

Upit smo poslali Građevinskoj inspekciji, a od njih nakon mjesec dana dobili sljedeći odgovor:

“Poštovani, na pitanja novinara u ovom Ministarstvu odgovara glasnogovornica, pa Vas molimo da se obratite na e-mail glasnogovornica@mgipu.hr. S poštovanjem, Uprava za inspekcijske poslove, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja”.

I onda smo 11. rujna 2018. godine Ministarstvo graditeljstva pitali ista pitanja:

Je li zatražena legalizacija objekta? S obzirom da je preko starijih zračnih/satelitskih snimki (Google Earth) vidljivo kako na toj lokaciji nije bilo objekta iste veličine, je li na terenu bila ikakva inspekcija kako bi provjerila stanje? Bageri su i na Obonjanu. Možete li nam reći što se tamo gradi i jesu li izdane adekvatne dozvole? U prilogu kao dokaze šaljemo tri fotografije sa Zmajana i jednu s Obonjana i molimo žuran odgovor kako bismo u članku imali sve pravodobne informacije.

Odgovor nije stigao do danas. A onda su mediji objavili da se ilegalna vila s bazenom na Zmajanu iznajmljuje za 50 tisuća kuna tjedno! Nazvali smo glasnogovornicu Ministarstva graditeljstva, da je podsjetimo na jedan davno poslan mail. Ubrzo je stigao odgovor.

Foto: Čitatelj

Odgovor iz Ministarstva – dvije godine nakon upita

“Nastavno na današnji telefonski razgovor možemo reći kako nam u ovom trenutku nije poznat razlog zašto odgovor na svoj upit niste dobili. Vjerojatno nam je u količini mailova koji i inače zaprimamo na dnevnoj bazi greškom promakao i ovim putem se ispričavamo zbog toga.

Da li je postupanja građevinske inspekcije na predmetnoj lokaciji bilo u ovom trenutku ne možemo odgovoriti jer građevinska inspekcija više nije u sastavu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja već Državnog inspektorata stoga bi se za sva pitanja vezana uz eventualno postupanje inspekcije trebali obratiti Državnom inspektoratu.

Što se pak rješavanja postupaka legalizacije tiče, isto je u nadležnosti upravnih odjela gradova odnosno županija stoga bi tu informaciju trebali zatražiti od lokalne samouprave”, stoji u odgovoru glasnogovornice Ministarstva graditeljstva Valentine Vincek.

I tako smo upućeni na naše prve sugovornike, iste one, koji 2018. godine nisu čitali mailove, već upite primaju poštom.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Ilegalna vilu na otoku Zmajanu iznajmljuju na Bookingu za 50 tisuća kuna tjedno!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.