LUKA PREVLAKA Stvorene pretpostavke za potpuno novi stalni pomorski granični prijelaz

Foto: LUDNŽ

PREVLAKA/LUMBARDA  – Vlada je usvojila prijedlog Odluke Županijske skupštine Dubrovačko – neretvanske županije kojom se utvrđuje obuhvat lučkog područja luke Prevlaka i luke Lumbarda.

Luka Prevlaka najjužnija je hrvatska luka otvorena za javni promet, a usvajanjem ove Odluke stvaraju se pretpostavke za otvaranje potpuno novog stalnog pomorskog graničnog prijelaza, poruka je iz Vlade.

Najistočnija luka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji do sad nije imala nikakvog značaja za lokalni javni promet. Eventualne promijene se mogu očekivati tek ukoliko zažive turistički projekti vezani za poluotok Prevlaku, a otvaranje graničnog prijelaza uvelike će olakšati nautičarima koji će na taj način odmah pri ulasku u teritorijalne vode Republike Hrvatske moći obaviti formalnosti, umjesto da idu na sjevber u čak 16 nm udaljen Cavtat.

Lučko područje obuhvaća izgrađeni mul površine cca 21 x 34 metara. Mul je od armiranog betona sa kamenim poklopnicama. Županijska lučka uprava planira da u lučko područje uđe i rampa za pristajanje trajekta koja se nalazi desetak metara od prvobitno spomenutog mula.

Cjelokupna obala (34 m) se koristi kao operativna obala.Lučko područje luke Lumbarda utvrđuje se kroz četiri (4) izdvojena lučka bazena (Sutivan 1, Sutivan 2, Račišće, Tatinja istok), koja se u naravi koriste kao lučka područja, a izvan su lučkog sustava. Osim toga, Odlukom se proširuju obuhvati lučkog područja za luke Blace, Brna, Drače, Cavtat (stara gradska luka), Hodilje, Lovište, Prigradrica, Slano, Srebreno, Ston i Ubli radi obuhvaćanja u lučki sustav područja koja se uglavnom koriste za vez domicilnog stanovništva.

D.G.