2 min. čitanja

VIDEO Kod Omišlja snimljen kit perajar

VIDEO Kod Omišlja snimljen kit perajar
Foto: Wikimedia

U Omišaljskom zaljevu uočen je danas kit perajar, vrsta kojem je najbliži srodnik plavi kit i poslije njega sljedeća najveća životinja na Zemlji.

– Mislim da se po mom glasu u videu može čuti koliko sam bio uzbuđen. Čista sreća što sam gledao u pravom smjeru u pravom trenutku i što je još jednom odlučio udahnuti prije zarona. Da nisam uspio snimiti tih par sekundi, nitko mi ne bi vjerovao. Profesorica Magda Sindičić s Veterinarskog fakulteta identificirala ga je kao velikog sjevernog kita, uputila me na njihovu bazu podataka i unio sam podatke o viđenju. Iskreno, nisam želio staviti video na public baš iz razloga da ga ne bi netko uznemirio. No, prijatelji su željeli podijeliti i sad ga je vidjelo jako puno ljudi. Nadam se da mu to neće naškoditi – ispričao je za portal Bodulija.net autor snimke Goran Mehanović.

Veliki sjeverni kitovi su zaštićeni zakonom i nalaze se na popisu ugroženih vrsta. Na Jadran obično dolaze u potrazi za hranom, najčešće za sitnom plavom ribom i planktonskim račićima. Veliki sjeverni kit u prosjeku je dugačak 20 metara, a težak 70 tona.

Kitovi perajari žive u svim svjetskim oceanima. Ljeta provode u polarnim ili umjereno hladnim vodama, a zimi dolaze u umjereno topla i tropska mora. Kako su godišnja doba upravo obrnuta na sjevernoj od onog na južnoj polutki oni se na ekvatoru nikada ne sreću. Neki zoolozi smatraju da su to dvije odvojene podvrste: sjeverni perajar (B.p.physalus) i južni perajar (B.p. quoyi).

Kitovi perajari žive u grupama od 5 do, eventualno, 10 životinja. U vremenu prije velikog kitolova postojale su “škole” perajara i do 300 životinja. Perajari brže plivaju i dublje rone od većine drugih velikih kitova. Pliva brzinom od oko 37 km/h a redovno roni do dubine od 200 metara. Pri tome se zadržava pod vodom petnaestak minuta. Hrani se gotovo isključivo krilom, koji filtriraju uz pomoć usi. Hrane se, slično kao i plavi kit isključivo u svojim ljetnim boravištima, a za vrijeme zime troše svoje zalihe masnoće.

Ne događa se, da majka donese na svijet više od jednog mladunca, a rađa ga kad stigne u ljetno boravište. Mladunče je dugo oko 6,5 metara i teži 1.800 kilograma. Spolnu zrelost dosižu u starosti od oko 10 godina, a dožive i više od 100 godina.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Kod Pelješca snimljen kit perajar, druga najveća životinja na svijetu
Ribare kod Jabuke zapljusnuo desetak metara dugačak kit, jučer ih iznenadio morski pas
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.