DONATORSKA RONJENJA Jedan od učinkovitih načina zaštite vrijednih arheoloških lokaliteta

Foto: Danijel Frka / Ilustracija

Ova, 2020. godina, ostati će zapamćena kao godina COVID-19 virusa koji je poremetio i zaustavio mnoge projekte. Da zlo, kako kaže stara poslovica, ne dolazi samo, naš glavni grad Zagreb u ožujku poharao je i potres, te nedavno i velika poplava, a i ovogodišnja turistička sezona nam je daleko od one kojoj smo se na početku godine nadali, te će nam donijeti daleko manje prihoda. Stanje u turizmu u međuvremenu se donekle normaliziralo i ide na bolje, ali izgubljeno se ne može vratiti.

Vedran Dorušić

Zbog takvih razvoja događaja sredstva Ministarstva kulture povučena su za spašavanje gospodarstva Republike Hrvatske, koje je zbog svih ovih nepredviđenih zbivanja dobilo velik, negativan udarac. No ipak, Ministarstvo Kulture odreklo se koncesija za ronjenja na kulturnim dobrima u 2020, kao dio pomoći pogođenom turističkom sektoru.

Doista, vjerujem da većina čitatelja ovog teksta smatra kako sada i nije pravo vrijeme za ulaganje proračunskih sredstava Republike Hrvatske u kulturu.

Ali, što smo mi, kao narod, kao ljudska rasa općenito, bez kulture i povijesti koju baštinimo?

Shodno svemu, pojavila se ideja pronaći donatore koji bi podržavali ovakve projekte. Kako svaka lijepa priča ima svoje heroje, ima je i ova. Naš heroj koji je je uvijek bio spreman pomoći, gospodin Andrej Uvodić, direktor tvrtke MARITIM iz Ljubljane, uplatio je 3000 eura na ime DONACIJE ZA ISTRAŽIVANJE.

Andreju to nije prvi put. Zapravo, upravo on je “odgovoran” za spašavanje grčkog brodoloma na Žirju. Naime, kada je brodolom otkriven, Republika Hrvatska nije imala novčanih sredstava za prvo dokumentiranje ovog nalazišta, a vrijeme je pokazalo kako je Andrej, uplativši svojih 5000 eura spasio stvar, jer je svojim plemenitim činom omogućio dokumentiranje nalazišta na Žirju, koje je svjetska kulturna baština. Naime, grčki brodolom upravo je to.

Nažalost, nalazište je kasnije djelomično devastirano i opljačkano, ali smo ga uz nesebičnu Andrejevu pomoć barem uspjeli dokumentirati.

Danijel Frka

Letavica 2020., ili kako napraviti arheološko istraživanje s privatno doniranim sredstvima

Letavica je posebna priča, estetski predivan antički brodlom koji polako postaje obvezna lektira, te svakako zaslužuje našu pozornost i brigu. Taj podmorski arhološki lokalitet sigurno nam nije ispričao sve svoje priče, koje tek trebamo otkriti. Stoga smo žedni novih spoznaja razmišljali kako u ovakvoj situaciji raditi dalje na ovom iznimnom nalazištu. Ideja se rodila početkom godine. Jasno, daleko bolje bi se pripremili za ovaj projekt da se nije dogodila svima znana situacija epidemije COVID-19 virusa. Želja nam je bila nastaviti istraživanje, i u to uključiti ljude koji žele pomoći u ovakvim projektima, te biti dio istraživačkog tima.

U razgovorima se započelo s prijedlozima o prikupljanju sredstva, te se stvorila ideja o Donatorskom ronjenju. I evo, sada znamo da ćemo 04.09.2020. imati donatorsko ronjenje, što to znači kako ćemo voditi ljude na ronjenje, a sva sredstva staviti ćemo na račun za istraživanje. Ako je netko u lošijoj financijskoj situaciji te za ronjenje ima samo 100 kuna, evo mu fantastične prilike. Dakle, vođenje ronjenja je onoliko koliko želite.

Foto: Danijel Frka

Da bi zaronili morate imati Advanced tečaj, jer se nalazište nalazi na dubini od 37 metara. Isto tako, potreban je dokaz o vašem ronjenju u manje od proteklih mjesec dana (da se ne dogode problemi kod ovakvog ronjenja ).

Klubovi, udruge i slično mogu voditi svoje članove prema vlastitim pravilima. Molimo sve klubove da se najave kako bi se bolje organizirali

Cilj ovog projekta zaštita je podmorskog arheološkog nalazišta Letavica, dolazak do novih spoznaja o ovom brodolomu, te pokretanje prezentacijskog centra na kopnu.

Naime, ovakav brodolom to zaslužuje, jer uz ostale nalaze koje imamo u zoni nalazišta, možemo i želimo napraviti nešto novo za sve turiste.

Foto: Danijel Frka

Brojčano, ronilaca je malo u postotku, pa nam je želja da se ovaj nalaz prezentira što široj javnosti. Ideja koja postoji od početka traži da je stalno oplemenjujemo, kako ne bi zaboravili što smo htjeli.

Moram napomenuti kako su se brzo pojavili i novi sponzori: tvrtka Dragorlux dala nam je filtere za kompresore koje ćemo koristiti na istraživanju. Paška sirana uključila se sa svojim proizvodima, dizajnerski dvojac Marvin-makes-you-happy sprema jedno iznanađenje, a Camping Village Šimuni podržao je i prvu kampanju, te će i ovu.

Ronilački centar FOKA odraditi će sve logistički, tako da smo zapravo već zaokružili prvi dio priče.

U razgovorima s Turističkom zajednicom Grada Paga dobili smo obećanje kako će nam pomoći ovisno o situaciji, a situacija se, na sreću, popravlja.

Naravno, za medijsko praćenje i pokrivanje ovog projekta, tu je Morski HR.

Vedran Dorušić