“MEDITERANSKI ARMERUN” Jadranski foto brevijar na Braču

Foto: Stipe Surać

Morska publikacija Mediteranski armerun – Jadranske letere i litrati zadarskih autora Stipe Suraća i Bruna Ćurka predstavlja se na Braču. Radi se o interaktivnom foto brevijaru mediteranske ikonografije koji u sebi sadrži posve novi pristup predstavljanja naše Dalmacije, Jadrana i Mediterana.

U knjizi se nalazi obrađenih pedeset priča (letera) i 167 fotografija (litrata). Kako se u samoj knjizi može pročitati  „Mediteranski armerun je simboličan prostor drevne povezanosti morskih i uzobalnih bića, mirisnog bilja i krajobraza s običajima i svakodnevnim poslovima Mediteranaca.“ Uz to u najdubljem škafetinu armeruna krije se karta Jadrana koja je na interaktivan način povezana s knjigom. Svojevrsna i suvremena inačica potrage za blagom na način da kroz igru otkrivanja pojmova i pronalaska lokacija fotografija na karti, čitatelja odvede na kapetanova putovanja.

Za navigavanje ovim Armerunom koriste se GPS koordinate, QR kodovi i pinovi fotografiranih lokacija umjesto kapetanovog kompasa i zvjezdoznanstva. Uz sve to, tu je i tajno pitanje, tajni pin, tajna koordinata, tajno biće… Armerun je objavila Udruga „Mala filozofija“.

Nakon Centra za kulturu Bol, u srijedu će se ova vrijedna publikacija predstaviti na ljetnoj pozornici pored crkve u Supetru, te u četvrtak na ljetnoj pozornici Kavanjin u Sutivanu.

D.G.