3 min. čitanja

DUBROVAČKA EKO EKIPA ZA PRIMJER Znanstvenica i dva ugostitelja uporni u čišćenju uvala i podmorja

DUBROVAČKA EKO EKIPA ZA PRIMJER Znanstvenica i dva ugostitelja uporni u čišćenju uvala i podmorja
Foto: Facebook

DUBROVNIK – Green Sea Safari je udruga koja postoji tri godine. Tijekom ljetne sezone svakodnevno organiziraju eko akcije po otocima i priobalju oko Dubrovnika na kojima nitko ne čisti. Jednu u nizu uvala, očistili su i ovih dana i to im je bio “jubilarni” deseti put.

“Čudan osjećaj je to kad želiš proslaviti malu jubilarnu No. 10 a ono što smo pronašli je kao Pandorina kutija koju smo tek zagrebali. U manje od sat vremena 16 vreća, bilo bi i više da je moglo stati u gliser. Ovakvo nam samo preostaje zahvaliti se današnjoj domaćoj ekipi, bili ste vise nego sjajni, a vas ostale pozivamo da nam se pridruzite u narednih 10 na ovom istom mjestu. Jer mi odavde ne mičemo dok sve ne ‘pozeleni'”, objavili su nakon čišćenja, a mi smo pokušali doznati što mlade ljude tjera da budu uporniji od onih koji nam more sve više zagađuju.

https://www.facebook.com/greenseasafari/photos/a.575070346503235/583255239018079/?type=3&theater

– Akcija traje sat-dva a ostatak dana provodimo u kupanju i ronjenju upoznavajući prijavljene s prirodnim ljepotama i utjecajima plastike i morskog otpada na vrste i staništa. Rezervacije su na našoj stranici a za prijavljene je izlet besplatan. Oni nam daju malo svog vremena za čišćenje, a mi njima ostatak dana uživanje prirodnim ljepotama. Ove godine smo počeli tek kad se malo smirila situacija s Covid-19 i kad smo bili sigurni da možemo sve osigurati pa će broj akcija biti manji, a u prijašnjim sezonama smo imali po 50-ak akcija – kaže nam dr. sc. Marlena Ćukteraš, jedna od osnivačica udruge Green Sea Safari.

– Imamo svoj gliser za 12 osoba, pa je prosjek po akciji 10. Na Facebooku možete vidjeti kako to izgleda. Zainteresiranih ima, i domaćih ali i turista a imamo rezervacije sve do kraja rujna. Sve akcije za sad su po dubrovačkim Elafitima i priobalju, iako imamo planove i za cijeli Jadran.

https://www.facebook.com/greenseasafari/photos/a.575070346503235/575070069836596/?type=3&theater

“Volontiramo i dajemo svoje novce, jer ne odustajemo”

Na pitanje pomaže li im tko u radu i znaju li uopće koliko su otpada do sada skupili, kaže:

– Viasat Nature nam je glavni sponzor, a većinom ljudi koji pođu s nama ili se učlane ili doniraju da pokrijemo troškove goriva. Ostalo volontiramo ili dajemo svoje novce jer ne odustajemo. Kod nas je teško mjeriti otpad u kg (znanstvenica sam iz područja biologije i ekologije) jer je najviše riječ o plastici, stiroporu i mikroplastici koji su lagani. Zato radim mapiranje očišćenih površina, mjerenje volumena u vrećana od 150 l i fotografiranje prikupljeno. Uglavnom, po akciji skupimo 10-15 vreća od 150 l, ali najgora je mikroplastika koju sakuplhamo najduže a bude samo par vreća. Ali trud se isplati, jer uspoređujemo prijašnje godine s ovom – kaže nam dr. Ćukteraš i napominje kako moramo spomenuti i ostala dva osnivača udruge, Maro Carević i Alen Redžović.

https://www.facebook.com/greenseasafari/photos/a.575070346503235/581123382564598/?type=3&theater

– Upoznali smo se na kavi prije 3 i pol godine i počeli s idejom o udruzi u 5 min. Svi radimo različite poslove, njih dvojica u turizmu u svojim agencijama a ja kao profesor i znanstvenica. I svo troje smo odlučili dati dio svog vremena i novca za ovakvu ideju jer znamo koji su problemi, svako sa svog gledišta i pokušavamo zajednički to riješiti na svoj način. Eko akcije uz zabavu i cjelodnevno druženje u prirodi kad uzivate pomazući joj da se oporavi – priča dr. Ćukteraš.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.