Foto: Ivica Brusić Brujo / Facebook

Najpoznatija mediteranska voćka u špici je sezone branja. Iako se berba smokava obavlja od lipnja do listopada i to u nekoliko navrata zbog neravnomjernog dozrijevanja plodova, ovo je vrijeme kad se tradicionalno pripremaju za sušenje, ali i neke druge oblike konzerviranja ili pretvaranja u razne cijenjene proizvode.

I dok smokava u nekim krajevima traži svoje uživatelje, u drugim dijelovima Hrvatske smokve se čuvaju pod budnim okom vlasnika. Tako je osvanula jedna lijepa poruka koja stiže s jugozapadnog dijela otoka Krka.

“Slobodno jedite smokve. Ionako ih nema tko jesti svi otišli u grad ❤” piše na poruci koju je na svom imanju napisao Riječanin Ivica Brusić Brujo.

– Ma 89% ih padne ili pojedu muhe. Nek’ ljudi uzmu, Ustručavaju se… pa sam napisao… – kaže Ivica i dodaje da je svakako jedno ako je to smokvik od kog netko zarađuje, a drugo ako su to one stoljetne, koje su tu po selu oko kuće jer ih je pradjed povadio.

Istovremeno, na društvenim mrežama pažnju su privukli natpisi na smokvama diljem Dalmacije. “ODBI”  piše na jednom, dok na drugom stoji “Smokve ne smite brati”, a objavila ga je i popularna Facebook stranica “Dnevna doza prosječnog Dalmatinca”.

“Ko ne voli dilit, uvik manje ima…. to je poznati paradoks”, jedan je od komentara ispod fotografije.