2 min. čitanja

LETEĆE LIGNJE KOD VISA Do sad nezabilježena pojava u Jadranu

LETEĆE LIGNJE KOD VISA Do sad nezabilježena pojava u Jadranu
Foto: Podvodni.hr

VIS – Ovih dana na području Visa, u letu su primijećeni leteći lignjuni, točnije vrsta lignjavac (Ommastrephes bartramii), piše Podvodni.hr.

Dok je manjeg rasta, ova vrsta iskače iz mora poput ribe poletuše te uz pomoć posebne kožice na krakovima i svojih peraja u zraku može preći udaljenost i do 30 metara. Obično ih se može vidjeti kako lete u skupinama i to ispred bržih brodova. Takav let idealna je obrana protiv napada grabežljivih riba.

Zanimljivo je i da takva pojava u Jadranu, koliko nam je poznato, nije zabilježena u stručnoj literaturi u kojoj se ova vrsta spominje tek kao izrazito rijetka vrsta za Jadransko more, i to na temelju vrlo malog broja ulovljenih velikih primjeraka.

Podvodni.hr podsjeća da su nekoliko puta objavili vijest da se veliki lignjavac ulovio dok je bio izgubljen u plićaku. Najveći takav bio je 2013. u Šipanskoj luci, taj primjerak težio je 7,5 kg. No nije poznato ni po pričama da su manji lignjavci viđeni dok lete u zraku nad pučinom. Ukoliko ste ih prije viđali slobodno napišite vaše iskustvo u komentaru, a ako ih želite vidjeti ovih dana očito imate priliku, samo se otisnite na otvoreno more i otvorite oči.

Pojava njihovog leta poznata je u zapadnom Mediteranu i u suptropskim područjima svih oceana.

Nedugo nakon što su viđeni kraj Visa barem jedna plivarica ih je ulovila u Korčulanskom kanalu. Primjerak iz tog ulova, primjetio je u ulovu i u detalje uslikao Rino Stanić a svoje slike objavio je u specijalnoj facebook grupi za mekušce.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=378492286480429&set=pcb.1463465673837303&type=3&theater&ifg=1

– Dva dana ranije letjele su mi ispred broda kraj Biševa. Prvi put sam ih vidio a cijeli život sam na moru. Nisam prije čuo da je netko vidio leteće lignje, a i sada sam se malo raspitao kod onih koji su često na otvorenom moru. Nije prošlo dva dana od kad sam ih vidio a već ih je i plivarica ulovila. Neki dan je u jednoj grupi Talijan stavio sliku iz Ligurskog mora, kako izgledaju kada lete zrakom. Upućeniji Talijani govore da je to njihovo ponašanje tijekom rujna i da ih tune vole jesti.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=378492289813762&set=pcb.1463465673837303&type=3&theater&ifg=1

Ova vrsta može narasti velika, ponekad se događa da ga netko nađe kako dezorijentirano pliva u plićaku, najviše u južnom Jadranu; Ovo su takvi za koje znam; 2013. Šipanska luka 7,5 kg, 2017. Cavtat 6,5 kg, 2019. Budva 4 kg, vidio sam još jednog velikog ove godine u Crnoj Gori ali se ne sjećam detalja. U literaturi samo stoji da je u Jadranu vrlo rijedak i nabrojano je par starijih nalaza, također većih komada. Postoje i tri ulovljena pelagičnom koćom (Fao Adriamed 2010), ali ne mogu naći koliki su bili. Inače se smatra da su sve brojniji u cijelom Sredozemlju. Radi li se o još jednom novom fenomenu u Jadranu ili ne, ne znam, al vjerujem da bi se često pisalo o tome jer vidjeti lignje kako lete je vrlo neobično – kazao je Pero Ugarković, urednik stranice Podvodni.hr i suradnik Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO U Istru stigla jedna od najotrovnijih riba na svijetu – Otrov joj je 1200 puta jači od cijanida
Znanstvenici su prvu morsku ribu u moderno doba proglasili izumrlom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.