2 min. čitanja

Održana dosad najveća akcija čišćenja podmorja u uvalama Jelse, Vorbovske i Zavale

Održana dosad najveća akcija čišćenja podmorja u uvalama Jelse, Vorbovske i Zavale
Foto: Robert Kramarić

JELSA – Drugu godinu za redom održana je hvale vrijedna, najveća do sad akcija čišćenja podmorja u  uvali u Jelsi, Vrboskoj i Zavali. Svjedoci smo sve većeg zagađenja koje ugrožava naš bogati eko sustav. Ponajveći problem predstavlja plastika koja završi na morskom dnu zajedno sa ostalim glomaznim otpadom. Jelšanske uvale zbog svoje specifične konfiguracije obale zajedno sa morskom strujom postaju svojevrstan lijevak u koji završava plutajući otpad te predstavljaju magnet za onečišćenje.

Sunčani vikend od 19. do 20 rujna poslužio je uhodanoj družini ronilaca u suradnji s Udrugom veterana HRM, Ronilačkim klubom Nautilus,Ronilačkim klubom Black Pearl, udrugom “Lantina” i Turističkom zajednicom općine Jelsa za  veliku akciju čišćenja podmorja. Akciji je svojim angažmanom pridonijelo vatrogasno društvo Jelsa, Jelkom – trgovačko društvo za komunalnu djelatnost na otoku Hvaru kao i sama Općina Jelsa uz potporu sufinanciranja fonda za zaštitu okoliša.

Foto: Robert Kramarić

– Čak 60 vrijednih sudionika uspjelo je lišit prekrasne uvale od ukupno 18 kubika i 10 tona raznog smeća. Moramo priznati da smo ostali zatečeni količinom glomaznog otpada koje se malim brodicama iznosilo na obalu te kasnije prevozilo na deponij. Bilo je tu svega i svačega, a naravno prednjačile su gume automobila, pvc i stakleni otpad.

Foto: Robert Kramarić

Spomenutom akcijom želimo ukazati na važnost očuvanja našeg morskog prostranstva. Pokažimo moru da smo zahvalni za sve ono dobro što nam nesebično daruje. Nećemo stati, idemo punom parom naprijed! Ovakvih pothvata će biti sve više, a sam dokaz za to su  prethodno očišćeni dijelovi akvatorija gdje je primijećeno značajno poboljšanje čistoće podmorja. Rezultati nam govore da ovakve akcije treba i dalje provoditi te adekvatnom edukacijom probuditi svijest u ljudima da se ponašaju odgovorno i zahvalno.

Foto: Robert Kramarić

Veliko hvala svim sudionicima koji su velikodušno i bezrezervno uz veliki smiješak pomogli da smeće ne pobijedi! Svima želim vrlo uspješan daljnji rad. Vidimo se i sljedeće godine u nadi da će smeća biti sve manje i manje, a vrijeme za marendu duže – kažu organizatori akcije, Turistička zajednica Jelsa.

Foto: Robert Kramarić

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.