KORČULA Dotegljeni valobranski pontoni za projekt luke “Porto UŠ”, rekonstruira se lukobran Puntin

Foto: ŽLU Korčula

KORČULA – Predstavnici tvrtke Marinetek Adriatic iz Šibenika u srijedu u jutro su doteglili valobranske pontone za projekt komunalne luke u uvali Luka “PORTO UŠ” u duljini od 100 metara. Tegljenje je trajalo cca 20 sati te su pontoni uspješno privezani u Porto UŠ. Ostatak pontona će se isporučiti kroz sljedećih 15 dana nakon čega slijedi njihovo sidrenje. Sve teče prema planu, priopćila je Županijska lučka uprava Korčula.

Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji lukobrana Puntin – luka Korčula, vrijedan 10,5 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira iz Kohezijskog fonda EU, potpisan je u ponedjeljak, a potpisali su ga ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić i predstavnik izvođača radova tvrtke Pomgrad Inženjering d.o.o.

Projekt “Rekonstrukcija lukobrana Puntin – luka Korčula” uključuje poboljšanje temeljnog tla, ojačanje i povezivanje konstrukcije lukobrana, uklanjanje neadekvatne školjere, ugrađivanje nove višeslojne školjere te radove na građevini kojima će se lukobran trajno zaštititi od oštećenja i deformacija.

To će omogućiti sigurno prometovanje i pristajanje brodova na području zapadne obale luke Korčula te redovito povezivanje luke Korčula s obližnjim otocima i kopnom. Ukupna vrijednost projekta “Rekonstrukcija lukobrana Puntin – luka Korčula” iznosi 10,5 milijuna kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda sa 85 posto što iznosi 8,94 milijuna kuna dok je ostatak financiran iz državnog proračuna.

Puntin Korčula, lukobran- Photo: DNŽ

Nakon izgradnje “Rive uz trajektni pristan Dominče” i “Pontonske komunalne luke u uvali Luka – Porto UŠ”, čiji se radovi privode kraju, to je treći veći projekt Županijske lučke uprave Korčula.  Spomenuta tri projekta vrijede više od 25 milijuna kuna.

D.G.