Velika pijavica kod Primoštena – Na snazi upozorenje za nautičare i pomorce

Foto: Webcam Primošten / Screenshot

PRIMOŠTEN – Zbog loših vremenskih uvjeta Državni hidrometeorološki zavod i dalje na snazi drži narančasti meteoalarm za srednji i sjeverni Jadran, a građani javljaju da je nekoliko pijavica protutnjalo je jutros između Primoštena i Rogoznice. 

Upozorenje za nautičare i pomorce je na mjestimične udare juga i jugozapadnog vjetra, a zatim sjeverozapadnog, uz obalu sjevernog Jadrana i bure, 35-45, kratkotrajno i do 55 čvorova. More ponegdje 5. Mjestimice nevere.

Kako izvještava HAK zbog jakog vjetra i lošeih vremenskih uvjeta brojne su trajektne i brodske linije u prekidu.
Naime, zbog vjetra u prekidu su:
  • trajektne linije: Prapratno-Sobra i Ubli-Vela Luka-Split;
  • brodske linije: Komiža-Biševo i Mali Lošinj-Unije-Susak;
  • katamaranske linije: Korčula-Prigradica-Hvar-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Ubli- Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Split-Milna-Hvar-Korčula-Mljet-Dubrovnik.

Katamaranska linija 9403 Ist-Zapuntel-Brgulje-Molat-Zadar bez pristajanja u luke Brgulje i Molat. Zbog restriktivnih mjera uvedenih od strane Republike Italije, ukidaju se putovanja na liniji Bar – Bari s polaskom 29. rujna iz Barija te 30. rujna iz Bara.

Do kraja dana promjenljivo oblačno, povremeno s kišom i razmjerno svježe. Kiša će biti češća, lokalno i obilnija na Jadranu i u područjima uz Jadran. Popodne kiša uglavnom u Dalmaciji, gdje je moguć i poneki izraženiji pljusak. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjeren i jak zapadni i sjeverozapadni vjetar, na jugu i jugozapadni, a na sjevernom će dijelu nakon jugozapadnjaka uz obalu prolazno zapuhati bura. Najviša dnevna temperatura zraka od 11 do 16, na Jadranu, te unutrašnjosti Dalmacije između 17 i 21 °C.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ: