Foto: Zrinka Balabanić, Maja Kraljik, Sandro Puncet, Šime Barešić, Mislav Bilić, Zoran Stanko

Svjetska meteorološka organizacija, specijalizirana organizacija Ujedinjenih naroda, i ove godine otvara glasovanje za fotografije koje će ući u kalendar za 2021.

Na natječaj je pristiglo preko 1.100. fotografija iz cijeloga svijeta, radi se o zadivljujućim motivima koji se uklapaju u moto “Ocean, naša klima i vrijeme” koji je tema Svjetskog meteorološkog dana 2021., javlja Dalmacija danas.

WMO ove godine obilježava 70. obljetnicu osnutka, a žiri je po točno određenim kriterijima odabrao 70 fotografija koji po njima najbolje odražavaju regionalnu meteorološku raznolikost.

Počelo je glasovanje na društvenim mrežama WMO-a; Facebooku, Instragramu i Twitteru, a svoje glasove možete ostaviti do 31. listopada. Konačan odabir bit će napravljen na temelju glasova na društvenim mrežama, ali i ocjene stručnog žirija u čijem se sastavu nalaze profesionalni fotografi, meteorolozi, znanstvenici koju proučavaju atmosferu i more. Tako će biti odabrano 13 pobjedničkih fotografija koje će ući u kalendar; svaki mjesec će imato po jednu fotografiju plus fotografija naslovnice kalendara. Osim u kalendaru, fotografije će biti promovirane kroz društvene mreže. Natječaji za kalendar Svjetske meteorološke organizacije uspješno se održavaju od 2014.

Hrvatska je sve ove godine bila najzastupljenija zemlje kada su u pitanju prijavljene, ali i odabrane fotografije. I ove godine Hrvatska je najzastupljenija, pa je od 70 fotografija njih 8 iz Hrvatske. Autori su Sandro Puncet, Šime Barešić, Zrinka Balabanić, Maja Kraljik, Mislav Bilić, Igor Popović i Zoran Stanko.

U nastavku pogledajte spomenutih 8 fotografija hrvatskih autora s originalnim engleskim opisima koji su navedeni u natječaju.

https://www.facebook.com/WorldMeteorologicalOrganization/photos/a.10158228371326888/10158226266341888/?type=3&theater