2 min. čitanja

Veliko arheološko otkriće na Pelješcu: “U svijetu je možda 10-ak ovakvih nalaza u povijesti arheologije!”

Veliko arheološko otkriće na Pelješcu: “U svijetu je možda 10-ak ovakvih nalaza u povijesti arheologije!”
Foto: HRT / Screenshot

Veliko otkriće na Pelješcu. Ekipa arheologa istražila je grobove, odnosno gomile, koji datiraju sve do 11. stoljeća prije Krista. U jednom od njih pronađeno je mnoštvo nakita kao i iznimna grčko-ilirska kaciga, jedna od tek nekoliko u cijelom svijetu.

Ovo je trenutak kada je nakon dva i pol tisućljeća grčko-ilirska kaciga ugledala svjetlo dana. Izuzetno rijedak pronalazak, ovakvih kaciga u cijelom svijetu ima tek 10-ak.

– Nose se od 7. stoljeća pa praktički do 3.stoljeća prije Krista i u svakom od tih razdoblja su imale značaj da zapravo definiraju pripadnike elite, ratničke elite koja su zapravo vladale tadašnjim zajednicama, rekao je za HTV dr.sc. Hrvoje Potrebica, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Radovi na ovoj lokaciji na Pelješcu počeli su ljetos, a nastavljeni proteklog tjedna. Grob iz četvrtog stoljeća prije Krista u sebi krije pravo povijesno blago.

– Ono što vidimo, u svakom slučaju, to su ulomci jedne grčke posude, neskifosa,  sa ručkicom. Pokraj nje se nalaze ulomci jedne brončane narukvice kakve se inače recimo nalaze kao dio nakita žena toga vremena, znači govorimo o vremenu negdje četvrtog stoljeća prije Krista, istaknuo je ravnatelj Instituta za arheologiju Zagreba dr.sc. Marko Dizdar.

Za ovu gomilu ovdje stručnjaci vjeruju kako se radi o grobnici iz četvrtog stoljeća ili petog stoljeća prije Krista. Ovakvih gomila na ovom području ima najmanje petnaestak, što nam govori da je ovdje nekad bilo značajno naselje, ali nam govori i to kako će arheolozi ovdje još imati posla desetljećima, kazao je HRT-ov reporter Vicko Dragojević.

– Sad nam predstoji zapravo nekoliko godina samo dokumentiranja  prostora, da zapravno znamo što  u tom prostoru od arheoloških nalaza imamo. I onda kad shvatimo krajolik, paralelno s time ćemo provoditi  ciljana istraživanja na najugroženijim dijelovima, dodao je Potrebica.

A nakon toga ovo bi trebalo postati jedan golemi međunarodni  interdisciplinarni projekt, jer se ovdje nalaze izuzetno rijetki predmeti koji, zahvaljujući arheološkoj forenzici, mogu otkriti nešto što se nigdje drugdje ne može saznati.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.