3 min. čitanja

Ekipa s Krka želi u tjedan dana obići više od tisuću otoka

Ekipa s Krka želi u tjedan dana obići više od tisuću otoka
Foto: Facebook / 1000+ Islands

Šest prijatelja s Krka odlučilo se za pomalo neobičnu avanturu. Nastojat će u tjedan dana obići više od tisuću otoka. Nemoguće? Čini se da i nije, jer su već krenuli i dnevno uspiju obići preko 130 otoka, a pritom prijeđu gotovo 200 nautičkih milja. Oni se zovu Lovro Badurina, Luka Olivari, Ingo Hartmann, Lora Vukas, Miro Volarić i Josip Špoljarević, a ovo je tek prva njihova priča.

“Hrvatska ima preko tisuću otoka, otočića i hridi!“, „Hrvatska ima najljepšu obalu na Svijetu!“ Sve su to rečenice s kojima se svi dičimo i ponosimo, a realno nismo ih vidjeli niti doživjeli, kako to zaslužuju. Naši otoci u „suradnji“ s bistrim tirkiznim morem čine kombinaciju koja ni najhladniju dušu ne ostavlja ravnodušnom. Ova godina (govorimo o 2020) je definitivno za sve ljude svijeta drugačija i predstavlja velike izazove i promjene koje su neizbježne a bez obzira na restrikcije, zabrane druženja, socijalne distance i sve druge mjere nastale u svrhu suzbijanja virusa koji je promijenio stanje svijesti, šest prijatelja se odlučilo ipak naći i napraviti u najmanju ruku rečeno jedan podvig.

https://www.facebook.com/114727707066901/photos/a.114779663728372/115930266946645/?type=3&theater

– Raspravljali smo o broju otoka i bez obzira na to koliko vremena provodimo na moru, koliko smo realno malo naše obale prošli a doslovno nam je na dohvat ruke. Taj scenarij smo odlučili izmijeniti i zamijeniti daleka putovanja preko granice na putovanje po Lijepoj našoj i to isključivo po obali od sjevera do juga na način na nogom stupimo na baš svaki otok, otočić i hrid koji ima ime, odnosno koji se nalazi na službenim kartama HHI-a – kazuje nam jedan od članova ove pustolovne ekipe, Luka Olivari.

– Na prvi dojam zvuči jednostavno, međutim u stvarnosti – nije. Ali to nas je još više motiviralo da to pretvorimo u stvarnost. Odlučili smo se na korištenje dva plovila. Jedan je gliser od 6,5 m koji obilazi manje otočiće i hridi koji nemaju nikakvu luku niti mol a jedrilica koja nam je baza, obilazi otoke s boljim pristupom. Podijeljeni smo u 2 ekipe i svaki dan se mijenjaju članovi (gliser/jedrilica) i time svaki od članova doživi sve: od stupanja nogom na otoke koje je oduvijek želio/željela vidjeti, do stajanja u moru do koljena na hridi koja je zbog plime potopljena. Sve te situacije i doživljaji nas obogaćuju i želimo dragim čitateljima dočarati kako se i u doba restrikcija može fantastično provoditi i postavljati si teško dostižne ciljeve koji nas grade kao osobe i ojačavaju karakter – pojašnjava Olivari.

https://www.facebook.com/114727707066901/photos/a.114779663728372/115573873648951/?type=3&theater

– Usporedimo naše inicijalno planiranje i realno stanje postignuto nakon nekoliko dana, zaključili smo da smo se podcijenili. Nakon prvog dana kada su se ekipe uigrale i stvorile pravi „team“, dnevno s dva plovila obiđemo preko 130 otoka i pređemo gotovo 200 nautičkih milja. Mislimo da možemo tako i dalje, međutim to su naravno pretpostavke jer trebamo stabilno vrijeme i da sve funkcionira, a svima je jasno da su kvarovi i kratkoročni problemi – neizostavni. Za sada ih sve uspješno rješavamo i naša mala avantura ide dalje jer smo naučeni da moraš stisnut zube i napraviti sve da postigneš svoje ciljeve. Ta maksima je naš glavni motivator da idemo dalje. Dokle? Još ne znamo ali vjerujem da ćemo Vas iznenaditi – poručuje nam, a mi im od srca želimo dobro more i puno priča s njihove avanture, koju ćemo s velikim veseljem pratiti, a vi ih možete pratiti uživo i na njihovoj Facebook stranici 1000+ islands.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.