4 min. čitanja

Udruga naručila 10 kamiona iz kamenoloma i sve iskrenula u more – Splitsko-Dalmatinska županija: “To je kazneno djelo!”

Udruga naručila 10 kamiona iz kamenoloma i sve iskrenula u more – Splitsko-Dalmatinska županija: “To je kazneno djelo!”

KRILO JESENICE – Nakon posljednjeg u nizu članaka u kojem preko našeg portala građani upozoravaju na sustavno i potpuno samoinicijativno divljanje pojedinaca i uništavanje pomorskog dobra na području Jesenica, javili su nam se iz Udruge Porat Krilo i Bajnice koji smatraju da je istina „negdje u sredini“, pa su tražili da saslušamo i drugu stranu priče. Osim što priznaju čin, prema njihovim tvrdnjama, iskretanje čitavih kamenoloma u more pravdaju time što im je jugo pomaknulo već nasuto pero, pa tvrde da je članak koji zapravo to i pokazuje, u stvari neistinit. Iz Splitsko-dalmatinske županije ovakvo nasilje nad prirodom osuđuju i najavljuju oštre sankcije.

Nije prvi put da se zgroženi građani javljaju medijima, jer institucije još uvijek ne žele ili nemaju učinkovit alat da efikasno odrađuju posao zaštite javnog pomorskog dobra. Na naš Instagram profil javio se tako izvjesni Ivan, koji se potpisao kao brodar i član Udruge Porat Krilo i Bajnice.

„Naručili smo 10 kamiona kamena da spasimo porat i brodove“

Njegovu poruku i komentar na članak „NASTAVAK DEVASTACIJE “Divljanje u luci Krilo se nastavlja, produžuje se lukobran bez ikakve dozvole!” prenosimo u cijelosti:

Je vas lako izmanipulirala “čitateljica”, nasip se ne produžuje nego se vraća u staro stanje, naime, lebić od prije desetak dana je uništio vrh pera u dužini od 10 metara i prijetila nam je opasnost da sljedeće jače jugo ili lebić uništi cilo pero i zato smo naručili 10 kamiona kamena iz Klis Kose da spasimo porat i brodove. Molim da se prije objavljivanja ovakvih članaka konzultirate i s predstavnicima Udruge porat Krilo i Bajnice jer istina je uvijek negdje u sredini. P.S. i mi oštro osuđujemo paljenje smeća ali ne možemo utjecati na neodgovorne pojedince koji to rade.

Uglavnom, članak o Krilu Jesenice vam je NEISTINIT i gubite kredibilitet s ovakvim neprovjerenim člancima.

Pravi novinar uvijek traži i drugu stranu priče da može objektivno napisat članak, a ne koristit copy/paste“, piše u poruci koju su nam poslali.

Potrudili smo se potom biti i pravi novinari, pa smo poslali na istu adresu pitanja. Zanimalo nas je, ima li Udruga Krilo Bajnice valjane dozvole za nasipanje i studije utjecaja za okoliš koje će nam priložiti za svoje tvrdnje ili u Krilu Jesenicama vrijede druga pravila u odnosu na ostatak Republike Hrvatske i od kad Udruge i pojedinci uzimaju sebi za pravo da samoinicijativno odlučuju o radovima na pomorskom dobru?

Foto: Screenshot / Morski HR

Čogelja: „Nikakav investitor osim Županijske lučke uprave tamo ne smije raditi ništa!“

Do zaključenja ovog članka na pitanja nismo dobili odgovor. Ali se zato nisu sramili priznati da su naručili kamen iz kamenoloma kako bi izravno nasipali more. Strašno je što ne samo da nemaju što pokazati, već čine kazneno djelo i to usred bijela dana, što na tom području nipošto nije prvi put. A da je tako, potvrđuje nam i pročelnik  Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, Stipe Čogelja koji je višekratno slao inspekcije na teren pravog malog hrvatskog divljeg zapada.

– To je područje pod nadležnošću Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije. Oni pripremaju dozvole za gradnju i nikakvi investitor tamo ne može biti osim Lučke uprave. Činjenica je da su radovi ilegalni – jasan je Čogelja, koji nastavlja:

– Zaprimili smo više prijava, proslijedili ih Lučkoj upravi i komunalnom redaru koji je napravio zapisnik. Ako zakažu na terenu i izostane promptna reakcija, onda prijave šaljemo na Ministarstvo mora i Državnom inspektoratu i oni su sami svjesni što se događa. Tu je u 90% slučajeva problem što nema inspektora na terenu, jer svaki mora doći iz svoje središnjice i treba neko vrijeme da prođe protokol dok dođu na teren. Iz Šibenika dolazi inspektor zaštite okoliša, iz Splita za kapetaniju, itd. Mi ovako možemo moliti da se izađe na teren, ali ne možemo više od toga.

Međutim, čekaju se neka sredstva od Europske Unije i ta luka će se kad-tad početi graditi. No oni tamo u svakom slučaju ne mogu to raditi, ni paliti otpad ni išta slično – kaže Čogelja i šalje poruku onima koji misle da mogu uzimati zakone u svoje ruke.

„Vidjelo magare da se konj potkiva…“

– To vam se radi po onoj narodnoj „vidilo magare da se konj potkiva, pa i ono dignulo nogu“. Apeliram na jedinice lokalne samouprave koje su često generator nepravilnosti koji koriste sivu zonu za nadohranu plaža i tome slično, da ne krše zakone i ne manipuliraju njime.

U pripremi je sustavni zakon, koji će daleko više pomoći da se spriječe ovakve stvari, jer će omogućiti hitne i promptne reakcije, jer ove kazne su iz zakona od 2003. godine simbolične. Poručujem im sljedeće; zalagat ćemo se, a siguran sam i župan, gospodin Boban za što skorije donošenje posebnog zakona na zaštitu pomorskog dobra gdje bi se spustile ovlasti na županije i kazne bile pozamašne-

A u međuvremenu, tko bude prijavljen za kršenje zakona, neće moći participirati na sredstva županije – zaključuje Čogelja.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

NASTAVAK DEVASTACIJE “Divljanje u luci Krilo se nastavlja, produžuje se lukobran bez ikakve dozvole!”
POZDRAV IZ KRILA JESENICE “Razglednica” ekocida na koju su se očitovala ministarstva
Zabrinjavajuć broj prijava zbog devastacije obale u općini Dugi Rat
DIVLJANJE U DUGOM RATU SE NASTAVLJA Potpuno ignoriranje zabrana, postavljena fizička barijera
ŽUPANIJA ZAUSTAVLJA DEVASTACIJU Usred dana kamionima nasipaju zemlju u more
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.