3 min. čitanja

Sljedećeg mjeseca kreće projektiranje autoceste do Dubrovnika – Butković: ”Vrijednost Studije izvodivosti je 9 milijardi kuna”

Sljedećeg mjeseca kreće projektiranje autoceste do Dubrovnika – Butković: ”Vrijednost Studije izvodivosti je 9 milijardi kuna”
Foto: DNŽ

DUBROVNIK – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković održao je u srijedu u Dubrovniku radni sastanak sa županom Nikolom Dobroslavićem i (grado)načelnicima iz Dubrovačko-neretvanske županije, a na temu prometne povezanosti kao pretpostavke održivog razvoja.

Sastanku su nazočili i saborski zastupnik Branko Bačić, zamjenik župana Joško Cebalo, predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović, predsjednici Uprava HAC-a i HC-a Boris Huzjan odnosno Josip Škorić i ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić.

Na sastanku je predstavljena Studija izvodljivosti nastavka autoceste od čvora Metković do čvora Osojnik u Dubrovniku, a razgovaralo se i o planovima izgradnje brze ceste koja će povezivati Zračnu luku u Čilipima s gradom Dubrovnikom.

Foto: DNŽ

Ministar Butković podsjetio je kako su Hrvatske autoceste dobile zadatak izraditi Studiju izvodljivosti te krenuti s pripremom projektne dokumentacije.

– Studija izvodljivosti je gotova te ju je predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan prezentirao županu Dubroslaviću i gradonačelnicima i načenicima. Ukupna vrijednost izgradnje autoceste do Dubrovnika bit će oko 9 milijardi kuna. Sada slijedi priprema daljnje dokumentacije – napomenuo je ministar Oleg Butković te dodao kako su projekti izgradnje Pelješkog mosta i rekonstrukcije Zračne luke Dubrovnik u potpunosti obilježili financijsku omotnicu 2014. – 2020.

Dodao je kako je u narednom razdoblju Hrvatskoj na raspolaganju 22 milijarde eura, što uključuje i COVID fond za oporavak.

– Veliki dio tih sredstava ići će na izgradnju infrastrukturnih projekata. Što se tiče projekta izgradnje dviju brzih cesta, za onu prema Zračnoj luci gotova je studija izvodljivosti, a sada smo u fazi izrade Studije utjecaja na okoliš. Za cestu Brijesta Studija izvodljivosti je gotova, a za obilaznicu Orebića napravili smo korak dalje, a to je Studija utjecaja na okoliš. Treća tema bila je izgradnja lučke infrastrukture.Trenutno se na području Dubrovačko-neretvanske županije ulaže oko 600 milijuna kuna, od toga je za sada 500 milijuna kuna iz europskih projekata – rekao je ministar.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako Županija ustraje na tome da se jug Hrvatske spoji s maticom ne samo putem Pelješkog mosta nego i modernim prometnicama. Rekao je kako je to preduvjet za osiguravanje uvjeta ravnomjernog razvoja, ali i način osiguravanja ‘zlatnog sata’ za pacijente iz doline Neretve.

– Kad realiziramo autocestu i brze ceste, uspjet ćemo i ovo postići. Radi se na projektu koji je bio u planovima odavno, a čak je od Osojnika do Lisačkih Rudina postojala i lokacijska dozvola, ali sada taj postupak treba ponoviti naravno. Treba otvoreno reći da još uvijek nemamo riješenu financijsku konstrukciju, ali naša je želja da treba ići ka uvrštavanju te dionice na ukupnu Jadransko-jonsku autocestu čime će ona dobiti veću mogućnost financiranja iz EU fondova. Moramo osigurati povezanost modernim prometnicama, od dnevnih migracija s Pelješca i doline Neretve pa do osiguranja ‘zlatnog sata’ za sve žitelje županije i bolje protočnosti prometa u turističkoj sezoni – istaknuo je župan Dobroslavić.

Saborski zastupnik Branko Bačić rekao je kako nitko nema pravo ostaviti Dubrovačko-neretvansku županiju na državnoj cesti koja je građena ranih 60-ih godina prošlog stoljeća.

– To nije primjerena cesta, a to je Studija opravdanosti izgradnje autoceste i pokazala. Ovaj Grad i županija zahtijeva izgradnju autoceste koja će uz Pelješki most predstavljati okosnicu budućeg gospodarskog razvoja. Vjerujem da će kompletni radovi sukladno planovima biti gotovi prije 2030. godine – rekao je Bačić.

Predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan istaknuo je kako se sljedećeg mjeseca kreće s projektiranjem, a kazao je i kako je riječ o dionici od 47 kilometara punog profila autoceste te dodatnih 12 kilometara spojnih cesta.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

“Nužno rješenje za hrvatski jug” – Završena Studija izvedivosti za autocestu do Dubrovnika
Butković na gradilištu Pelješkog mosta: “Ovaj projekt uspješno ide svome kraju!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.