Na Krku najavljen projekt dogradnje luke Baška, vrijedan 41 milijun kuna

Foto: ŽLU Krk

BAŠKA – U Baški je u četvrtak, 22. listopada 2020. održana početna tiskovna konferencija projekta „Dogradnja luke Baška“ na kojoj su u  nazočnosti Ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i župana Primorsko- goranske županije Zlatka Komadine,  potpisani ugovori s izabranim izvođačima radova. 

Uvodno, načelnik Općine Baška Toni Juranić je objasnio značaj ovog projekta za budućnost stanovnika i turizma bašćanskog kraja,  te izrazio posebno zadovoljstvo Ugovorom i skorašnjim početkom radova, najavivši više faza izgradnje luke u Baškoj. 

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je istaknuo kako je ovo nastavak investicijskih ulaganja u obalnu infrastrukturu naših gradova i općina,  kojima su more i obale važan razvojni resurs. Naglasio je da se pravovremenim prostornim planiranjem i pripremi projekata od strane županijskih lučkih uprava, kroz suradnju s resornim ministarstvom spremno dočekal o natječaje za  sufinanciranje gradnje lučke infrastrukture iz europskih fondova. Pohvalio je i suradnju svih sudionika na ovako značajnim  projektima ulaganja u lučku infrastrukturu, podsjetivši prisutne koliko je projekata samo na razini osam Županijskih lučkih uprava,  kojima je osnivač PGŽ, realizirano u 21 godinu postojanja sustava lučkih uprava. 

Foto: ŽLU Krk

Ministar Oleg Butković je istaknuo kako je u svih sedam primorskih županija, u suradnji s nadležnim županijskim lučkim upravama,  pokrenut veliki investicijski ciklus ulaganja u luke i pomorsko dobro, vrijedan preko milijardu kuna. Riječ je o projektima koji se  uglavnom financiraju europskim bespovratnim novcem, u 85-postotnom iznosu. 

Na području Primorsko-goranske županije provodi se pet takvih projekata, svi su aktivni, a neki se privode kraju, bez većih  problema – naglasio je ministar Butković. 

Ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Goran Lajnert, koja je ujedno i izvršitelj ovog projekta, u svojoj je prezentaciji predstavio tijek projekta, od ideje i vizije pa do izbora najboljih izvođača radova s kojima je uslijedilo potpisivanje ugovora: 

  1. IZVOĐENJE RADOVA NA DOGRADNJI LUKE BAŠKA 

U ime Zajednice ponuditelja Aqua Mont Service Beograd, Aqua Mont Service d.o.o. Split 

Ugovor je potpisao Zdenko Dvornik, direktor tvtke Aqua Mont Service d.o.o. Split 

Vrijednost ponude iznosi 26.600.000 kuna/ 33.250.000 kuna s PDV-om 

  1. USLUGA STRUČNOG NADZORA GRAĐENJA I KOORDINATORA ZAŠTITE NA RADU 

U ime Zajednice ponuditelja: IG d.o.o. Labin, Marecon d.o.o. Rijeka, TIM d.o.o. Rijeka, 

ugovore su potpisali direktori tvrtki ponuditelja Edi Zupičić, Dinko Hrešić i Željko Valković 

Vrijednost ponude: 608.000 kuna/ 760.000 kuna s PDV-om 

  1. USLUGA VOĐENJA GRAĐEVINSKOG DIJELA PROJEKTA 

U ime tvrtke Karloline -Kling d.o.o. Lič, ugovor je potpisao direktor Marinko Prostran 

Vrijednost ponude: 195.000 kuna/237.900 kuna s PDV-om 

  1. USLUGA PROJEKTANTSKOG NADZORA GRAĐENJA 

U ime tvrtke Marecon d.o.o. Rijeka, ugovor je potpisao direktor Dinko Hrešić 

Vrijednost ponude: 178.000 kuna/225.000 kuna s PDV-om

Foto: ŽLU Krk

Projektom će se dograditi postojeći pristran, osigurati nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja te omogućiti odgovarajući  privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj plovidbi. Također će se podići razina usluge za korisnike javnih  brodskih linija, u i oko luke, prvenstveno u smislu uređenja prilaza za osobe s invaliditetom, ali i dostupnosti putničkog terminala  vozilima dostave i hitne pomoći. 

Vrijednost projekta iznosi 41.166.298,55 kuna, od čega su 39.709.975,94 kuna bespovratna sredstva, dok će razliku financirati  korisnik i izvršitelj projekta Županijska lučka uprava Krk. Početak radova, tj. uvođenje izvođača u posao, očekuje se u roku 15  dana, tj. do 6. studenog 2020., a ugovoreni rok završetka radova je 9. prosinca 2023. godine. 

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DOGRADNJA LUKE BAŠKA NA KRKU Sutra potpisivanje ugovora, stiže i Butković

Vaš komentar