2 min. čitanja

NOVE MJERE Propisuje se obavezna distanca, zabrana prodaje alkohola od ponoći

NOVE MJERE Propisuje se obavezna distanca, zabrana prodaje alkohola od ponoći
Foto: Screenshot

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare objavio je nove mjere koje će stupiti na snagu u ponedjeljak.

– U Hrvatskoj u zadnja 2 tjedna imamo porast brojeva, danas opet imamo rekord, 2421 novooboljelih. Hrvatska nije otok, neke od nama susjednih zemalja imaju i goru situaciju. Jučer je u Sloveniji bilo 1964, u BiH 1265, u Srbiji 757, u Češkoj više od 12.000… U čitavoj Europi i svijetu raste broj novooboljelih. U zadnje vrijeme imamo stalno obaranje rekorda pa je visoka i incidencija na 100.000 stanovnika, sada je to 389,9. Na sredini ljestvice europskih zemalja smo po tom pitanju. Ne mogu izdvojiti neko posebno žarište, imamo brojna mikrožarišta. Virus se zrakasto širi. Ovo je druga brojka R-0 od početka epidemije, sada je 1,99 – rekao je Krunoslav Capak.

– Pripremili smo odluku koja bi stupila na snagu sutra u 0:00, s obzirom u Narodnim novima, u ponedjeljak. Time se uvode nužne epidemiološke mjere – zabrana okupljanja. Donismo odedbu kojom se propisuje stroga mjera fizičkog distanciranja, 2 metra u zatvorenim i 1,5 metar u zatvorenom. Zabranjuje se održavanje svih okupljanja s više od 50. Na svadbana naviše 30. Na pogrebima najviše 30. Na ostalim privatnim svečanostima najviše 15. Spostska natjecanja mogu se održavati samo bez gledateljima. Javna okupljanja mogu trajati samo do 22h, samo svadebna mogu do 0:00. Okupljanja u ugostiteljskim objektima mogu se održavati samo do kraja radnog vremena (dakle do ponoći op.a.). Obavijesti o okupljanjima s više od 30 osoba moraju se dostaviti civilnoj zaštiti i mora se dostavljati evidencija za sva okupljanja s više od 15 osoba – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zabranjuje se prodaja alkohola od 00:00 do 6 ujutro. Obavezno je nošenje maski na otvorenom kad nije moguće osigurati razmak. Maske su obavezne i na grobljima, zbog blagdana Svih sveti.

Mjere određuju na 14 dana nakon čega će se procijeniti kakva je njihova provedba i hoće li se produžiti.Obavezno vođenje evidencije se ne odnosi na kulturne i crkvene manifestacije, za njih postoje posebni protokoli.

– Zdravstveni sustav je osnovni izazov i njegovo potencijalno preopterećenje. Jučer je na bolničkom liječenju bilo 825 osoba, zaprimljeno ih je 153, a otpušteno 65. Imamo 58 bolesnika na respiratoru. I preminulo je osam osoba, ukupno 437. Svakodnevno pratimo situaciju u KB Dubrava koji je sada glavni oslonac za prijem bolesnika. Ukupno imaju 226 hospitaliziranih, 26 više nego jučer, a 11 bolesnika je i otpušteno. U tom smislu prilagođavamo se dalje, odredili smo prioritete. Večeras je i sastanak ekspertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva. Sada je red na činjenici da ćemo aktivirati od ranije postojeće planove i povećati smještajne kapacitete u KB Dubrava, a donijeli smo i odluku o mobilizaciji Arene kao tercijarnog centra. Napravit ćemo sve da ne zaobiđemo i ostale zdravstvene potrebe. Svi su u sličnom problemu, kako odgovoriti na Covid ali i omogućiti uobičajenu zdravstvenu zaštitu, kaže Beroš i dodaje: O budućnosti odlučujemo svi skupa, sami – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.