VAŽAN NALAZ KOD RIVNJA Zadarski arheolozi iz mora izvadili motor lovca iz Drugog svjetskog rata

Foto: Centar za podvodnu arheologiju, Zadar

RIVANJ/ZADAR – Nakon pronalaska motora na morskom dnu kod Rivnja, arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru konzultirali su stručnjake za zrakoplovnu povijest, Radovana Živanovića Rausa i Juricu Vučetića, koji su potvrdili kako je riječ o važnom nalazu. Naime, to je 12 cilindarski motor Rolls Royce Merlin, koji je osim u slavne zrakoplove Spitfire ugrađivan i u Hurricane zrakoplove.

S obzirom da su na motoru sačuvani dijelovi tri elise, očito je riječ u Hurricaneu. Povjesničari smatraju kako je riječ o zrakoplovu srušenom u rujnu 1944. g. ali daljnja istraživanja ovu tezu moraju potvrditi. Izrazili su i bojazan da bi ovaj motor mogao biti ukraden od strane samoprozvanih podvodnih istraživača i beskrupuloznih kolekcionara te čak prokrijumčaren izvan naših granica.

U četvrtak, 22. listopada 2020. arheolozi MCPA Zadar, Roko Surić, Maja Kaleb i Luka Bekić su uz pomoć Đanija Iglića iz ronilačkog kluba Sveti Roko Bibinje uspješno podigli motor s podvodnim padobranom i doteglili ga u luku Rivanj. Tamo je kamionskom dizalicom podignut i prebačen u Zadar. U petak kroz jutro je uspješno dopremljen u restauratorsku radionicu MCPA Zadar. Tamo ga je preuzela voditeljica radionice Antonija Jozić koja će odrediti strategiju konzervatorskih zahvata.

Svi zajedno se nadamo kako će restuaracija proteći glatko, kako bi ovaj vrijedan motor, jedini sačuvan u Hrvatskoj, bio zasluženo izložen u Sv. Nikoli u Zadru, budućem prezentacijskom centru podvodne arheologije MCPA Zadar.

I.B.

Vaš komentar