KORAK BLIŽE PRIRODI – Iz podmorja splitskog Žnjana izvadili čak 400 automobilskih guma!

Foto: UPA Rostrum

SPLIT – Vječiti čistači nereda kojeg u podmorje svog grada ostavljaju Splićani, Udruga podvodnih aktivnosti Rostrum iz Splita i ove su subote bili jako vrijedni i na primjer svog grada. Subotnju akciju najbolje bi opisale riječi “kotrljalo se na sve strane”. i pod morem, i po lukobranima,plažama a na kraju i na kopnu. Naime, iz mora je više od 30 ronioca izvuklo čak 400 automobilskih guma!

– Ni tmurno vrijeme, kišica, prilagođavanje datuma nije nas omelo da nakon dobivenog zelenog svijetla provedeno akciju čišćenja podmorja u partnerstvu sa Studencom “Korak bliže prirodi” u subotu 24.10 na lokaciji Žnjan. Nakon više od 100 pripremnih urona, pregleda terena, grupiranja otpada napokon je došlo dugo očekivano subotnje jutro, te više od 30 ronioca i gotovo još toliko ljudi u odijelima i na kopnu krenulo u akciju – opisuju uvodno svoju akciju iz UPA Rostrum.

– Dobra priprema, pregled gdje je većina otpada bila grupirana na predviđene lokacije, “čupanje” guma od biciklističkih do kamionskih i bagerskih te njihovo “odmuljivanje” poručila je impozantne rezultate. A pod morem smo našli i gumenjak, brojne krovne konstrukcije, bojlere, dijelove automobila i motora, sitni raspadajući plastični otpad gdje je gotovo pola sata potrebno za napuniti jednu vreću… O staklenoj ambalaži ne trebamo ni govoriti, a bilo je tu i kanti za smeće, omota od prezervativa čak i stranoga podrijetla, raspadajućih vrši, plastičnih cerada pa čak i blatobran od kamiona.

Foto: UPA Rostrum

U gotovo 3 sata koliko je trajala akcija,radilo se punom parom, kamioni i prikolice prepunjene otpadom obilazile su područje akcije te grupirali otpad na hrpe. Tijekom samog pregleda i pripreme, samo automobilskih, kamionskih i traktorskih guma prebrojalo se više od 300, a nakon što se uklonio pripremljeni otpad, krenulo se na traženje i uklanjanje “novih” guma tako da je ukupan rezultat bio preko 400 uklonjenih guma. Ovim putem zahvalili bi se Studencu na ukazanom povjerenju, trudimo se da za nas govore dijela i rezultati, a i nakon 7. akcija provedenih na podmorju Žnjana, s kvalitetnom pripremom i organizacijom, možemo reći “nažalost” opet se uklonila i više nego respektabilna količina otpada iz mora.

Foto: UPA Rostrum

Zahvaljujemo se i Čistoći prema čijim naputcima smo razvrstali otpad, a našoj sreći nije bilo kraja kada smo dobili informacije u ukupnoj količini uklonjenog otpad, 50m3, te je bio potreban i dodatni kamion da bi se zbrinuo sav otpad koji smo uklonili iz podmorja. Akciju je uvelike olakšala i već uhodana suradnja s Bauhaus, čije prikolice itekako dobro poznaju što sve krije naše podmorje a zahvaljujemo i Turističkoj zajednici grada Splita koja nas redovito prati u našim aktivnostima.

Foto: UPA Rostrum

Ništa ovo ne bi bilo bez Pragma komunikacije koje su prepoznale naše aktivnosti i potencijal te nas povezali sa Studencem, a nadamo se da je ovo samo korak u budući suradnji!!! Poseban “touch” na akciju dala je i ovog puta “Ruzinava” u čijim podvodnim slikama, uz naravno naše “amaterske” možete uživati u albumu. Svim članovima i sudionicima, skidamo kapu do poda, na više od 1km obale više grupa ronioca, ekipe “do pola” koja je u odijelima odradila najteži dio i uskakala gdje je trebalo, te ekipi s kopna koja se pobrinula da i najmanji komadić ne ostane za nama – poručuju iz UPA Rostrum.