2 min. čitanja

Poreč i francuski Noisiel u predgrađu Pariza, o sklapanju prijateljstva između gradova i budućoj suradnji

Poreč i francuski Noisiel u predgrađu Pariza, o sklapanju prijateljstva između gradova i budućoj suradnji
Foto: Grad Poreč

POREČ – Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić održao je sastanak putem video veze s gradonačelnikom francuskog grada Noisiel Mathieuom Viskovicem na temu suradnje i sklapanja Sporazuma o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa između ova dva grada.

Naime, Noisiel je grad koji spada u metropolitansko područje Pariza, u departmanu Seine-et-Marne u francuskoj regiji Île-de-France te broji nešto više od 15 tisuća stanovnika. Dio je istočnog pariškog predgrađa i doline Marne, u kojoj se nalazi Disneyland kao i tvornica čokolada Menier Chocolat (danas sjedište tvrtke Nestlé France SAS) u samom Noisielu. Uz industrijski razvoj, Noisiel je istovremeno i grad koji je neminovno vezan za razvoj glavnog grada Francuske Pariza i njegovog metropolitanskog područja, te je odlično urbanističko-planski i prometno povezan s njime. Ministarstvo kulture i komunikacija 2000. godine imenovalo je Noisiel gradom umjetnosti i povijesti s posebnim naglaskom na industrijsku baštinu –  baštinu industrijskog proizvođača čokolade Menier – čiji su pogoni iz 19. stoljeća pod zaštitom UNESCO-a, suvremenu baštinu koja je nastala stvaranjem doline Marne i zelenu baštinu sastavljenu od parkova i planske hortikulture po cijelom gradu.

Gradonačelnik Noisiela, Mathieu Viskovic, čija obitelj vuče korijene iz Hrvatske i Istre, izrazio je zadovoljstvo da postoji namjera za sklapanje prijateljstva s jadranskim biserom Porečom.

– Čim to epidemiološka situacija bude omogućila, delegacija grada Noisiela posjetit će Poreč, a potom i formalizirati dogovor koji smo već u ranijem razdoblju pokrenuli s predstavnicima grada Poreča.

Gradonačelnik Loris Peršurić rekao je kako interes za sklapanje prijateljstva postoji s obje strane jer, osim što se radi o gradovima koji se nalaze na UNESCO listi kulturne baštine, Noisiel je i grad u kojem žive predstavnici hrvatske dijaspore koji žele ojačati vezu između država.

Podsjetimo, od 1978. i sklopljenog prijateljstva s talijanskim gradom Massa Lombarda, Poreč je razne oblike prijateljstva sklopio sa čak 11 gradova. Zabok, Poreč i Crikvenica međusobno su sprijateljeni, pa zajedno organiziraju kulturna događanja poput Zbirke literarnih radova mladih PoZIca ili dana Ksavera Šandora Gjalskog. S marađskim Siofokom vezan je Porečkim delfinom, s Vinkovcima odlična suradnja Zdravih gradova, dok su posljednja dva prijateljstva sklopljena 2013. s Poingom, gradom u neposrednoj blizini Münchena u kojoj je vrlo aktivna hrvatska zajednica te 2012. s Pragom 6, najvećim okrugom glavnog grada Češke.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.