ZASADI STABLO, NE BUDI PANJ Poreč nastavlja s akcijom sadnje – Ove godine novih 500 sadnica

Foto: Grad Poreč

POREČ – I ove godine Poreč će se pridružiti hvalevrijednoj akciji kolektivne sadnje drveća „Zasadi stablo, ne budi panj“. Naime, Udruga “Zasadi stablo, ne budi panj!” nastavlja uspješnu prošlogodišnju kampanju sadnje stabala u Republici Hrvatskoj, u kojoj je više od 20.000 raznovrsnih sudionika diljem Hrvatske zasadilo 60.000 stabala u tri dana. Ovogodišnja akcija, prvotno planirana za prvi tjedan prosinca, zbog epidemiološke situacije prebačena je na ožujak, no svi oni koji su spremni, sadnju stabala mogu početi i ranije, napominju iz Udruge, stoga će se u Poreču akcija provoditi u tjednu od 23. do 29. studenog 2020., a u planu je posaditi i podijeliti sveukupno 500 sadnica.

– Nakon što je prošlogodišnja akcija izazvala veliki interes javnosti, drago mi je da i u ovoj godini možemo nastaviti s pozitivnom praksom – rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, napomenuvši kako u Poreču svake godine postoje redovne aktivnosti održavanja i obogaćivanja zelenog fonda u proljetnom i jesenskom periodu, a ova će akcija biti prilika za dodatno oplemenjivanje gradskih oaza i jačanje svijesti o potrebi za očuvanjem i zaštitom prirode.

– Bitno nam je voditi računa o zelenim površinama i to je nešto po čemu je Poreč poznat, pogotovo jer su neka stabla nastradala u nevremenu ili su zbog dotrajalosti ili praktičnih razloga bilo potrebno ukloniti. No, za svako srušeno stablo posađeno je više novih te se kroz prostorni i generalni urbanistički plan vodi računa o uravnoteženosti zelenih i građevinskih površina. Samo na javnim površinama, ne uključujući privatne parcele, ima više od 50 posto zelenila na urbanom području, dok na širem području prelazi i 80 posto.

Foto: Grad Poreč

Kolektivna sadnja drveća u Poreču podijeljena u dva dijela: prvi dio održava se od 23. do 29. studenog, kada sa sadnjom drveća počinju mjesni odbori. Naime, predstavnici Odjela za komunalni sustav s predstavnicima mjesnih odbora obišli su njihova područja i predložili vrstu stabala i mirolokacije za sadnju, poput mjesta na kojima su stabla nedavno stradala zbog nevremena, te dječjih ili polivalentnih igrališta. Od stablašica će prvenstveno biti zastupljene domaće kulture, ali bit će tu i manje zastupljenih vrsta.

Drugi dio akcije provest će se u petak, 27. studenog s početkom u 9 sati na Velikom gradskom parkiralištu. Tada će se svim zainteresiranim sugrađanima besplatno podijeliti preko 300 sadnica autohtonih stabala koja će zasaditi na svojim područjima.

Za ovu su akciju rezervirana sredstva u gradskom proračunu, a realizaciji će se pridružiti i djelatnici komunalnog poduzeća Usluga Poreč koji će razvoziti sadni materijal i pomoći u sadnji i gnojidbi stablašica.

– Lani se sadilo posvuda: od dječjih vrtića i škola, do igrališta, šetnica i plaža, a između ostalog, posađene su vrste poput lovora, ladonje, borova, hrasta crnike, kestena, smokava, badema i drugih vrsta. Obogaćivale su se šume oštećene tijekom ljetnih nevremena, a na nekoliko mjesta zasađeni su i drvoredi. U akcijama su sudjelovali predstavnici mjesnih odbora, mještani, te veliki broj djece. Baš zato i ove godine pozivamo sve zainteresirane – bilo da se radi o tvrtkama, udrugama, klubovima ili pojedincima – da nam se pridruže i sadnjom stabla pomognu u stvaranju još ljepšeg i zelenijeg Poreča, u čijoj će hladovini uživati generacije koje tek dolaze – zaključio je Peršurić.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

“Zasadi stablo, ne budi panj” – Upute građanima za sadnju drveća