PULA IH NE ZABORAVLJA Obilježena 29. obljetnica pogibije četvorice pirotehničara, tijekom razminiranja zračne luke

Foto: MUP

PULA – Pula se danas sjeća četvorice pirotehničara koji su prije 29 godina poginuli prilikom razminiranja Zračne luke Pula. U sjećanje na njih, danas su kod spomen obilježja u vojarni Hrvatski branitelji Istre položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U nedjelju, 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta u Puli, prilikom razminiranja zrakoplovne baze, poginula su četvorica pirotehničara: pripadnici specijalne jedinice policije Vicalj Marjanović i Stevo Grbić te bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić.

Naime, zbog potrebe preuzimanja vojnog aerodrome i mogućnosti miniranja piste na vojnom aerodromu, Krizni štab tadašnje općine Pula uputio je ekipu za preuzimanje objekata, u čijem sastavu su bila četiri pirotehničara, od kojih su dvojica bili pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, a dvojica pripadnici Zbora narodne garde (ZNG). Oni su uspjeli nagovoriti predstavnike bivše JNA da ne dižu u zrak pistu, nakon čega su  zajedno s njima skinuli satne mehanizme na vremenskim upaljačima, koji su bili postavljeni na eksplozivna punjenja. No, kada su 10. studenog oko 13.30 sati pirotehničari ponovno obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem, došlo je do aktiviranja eksploziva u bušotini te su sva četvorica pirotehničara poginula.

Svojom nesebičnom žrtvom, Marijan Vinković, Dušan Bulešić, Vicalj Marjanović i Stevo Grbić,  otklonili su opasnost i spasili  živote mnogih, a danas su im polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju, uz njihove obitelji, počast odali predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na čelu s brigadirom Stankom Hrženjakom, načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin, zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar te predstavnici Grada Pule, Općine Medulin, Zračne luke Pula i udruge iz Domovinskog rata. Riječ utjehe okupljenima je pružio policijski kapelan Ilija Jakovljević koji je podsjetio na sve one koji su svoje živote nesebično položili na Oltar domovine i omogućili nam da danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.

I.B.