1 min. čitanja

PULA IH NE ZABORAVLJA Obilježena 29. obljetnica pogibije četvorice pirotehničara, tijekom razminiranja zračne luke

PULA IH NE ZABORAVLJA Obilježena 29. obljetnica pogibije četvorice pirotehničara, tijekom razminiranja zračne luke
Foto: MUP

PULA – Pula se danas sjeća četvorice pirotehničara koji su prije 29 godina poginuli prilikom razminiranja Zračne luke Pula. U sjećanje na njih, danas su kod spomen obilježja u vojarni Hrvatski branitelji Istre položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U nedjelju, 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta u Puli, prilikom razminiranja zrakoplovne baze, poginula su četvorica pirotehničara: pripadnici specijalne jedinice policije Vicalj Marjanović i Stevo Grbić te bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić.

Naime, zbog potrebe preuzimanja vojnog aerodrome i mogućnosti miniranja piste na vojnom aerodromu, Krizni štab tadašnje općine Pula uputio je ekipu za preuzimanje objekata, u čijem sastavu su bila četiri pirotehničara, od kojih su dvojica bili pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, a dvojica pripadnici Zbora narodne garde (ZNG). Oni su uspjeli nagovoriti predstavnike bivše JNA da ne dižu u zrak pistu, nakon čega su  zajedno s njima skinuli satne mehanizme na vremenskim upaljačima, koji su bili postavljeni na eksplozivna punjenja. No, kada su 10. studenog oko 13.30 sati pirotehničari ponovno obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem, došlo je do aktiviranja eksploziva u bušotini te su sva četvorica pirotehničara poginula.

Svojom nesebičnom žrtvom, Marijan Vinković, Dušan Bulešić, Vicalj Marjanović i Stevo Grbić,  otklonili su opasnost i spasili  živote mnogih, a danas su im polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju, uz njihove obitelji, počast odali predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na čelu s brigadirom Stankom Hrženjakom, načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin, zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar te predstavnici Grada Pule, Općine Medulin, Zračne luke Pula i udruge iz Domovinskog rata. Riječ utjehe okupljenima je pružio policijski kapelan Ilija Jakovljević koji je podsjetio na sve one koji su svoje živote nesebično položili na Oltar domovine i omogućili nam da danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.