IZGRAĐEN PRVI TUNEL NA BRAČU Sutra se u promet pušta obilaznica Ložišća

Foto: Hrvatske ceste

LOŽIŠĆA – Završena je izgradnja obilaznice Ložišća na otoku Braču u dužini od 1,56 km, a novoizgrađena dionica će se u promet pustiti sutra. 

Puštanjem u promet novoizgrađene obilaznice bit će omogućen obilazak posebno problematične dionice ceste kroz naselje Ložišća, koje se prostire gusto urbaniziranim područjem pod zaštitom povijesne graditeljske cjeline, javlja Dalmatinski portal.

– Postojeće stanje nije udovoljavalo minimalnim tehničkim uvjetima državnih cesta tj. nisu postojali minimalni uvjeti za dvosmjerno odvijanje prometa (zbog malih gabarita prometnice posebno je bio otežan  prolaz turističkih autobusa), već je promet semaforskim uređajima organiziran kao naizmjeničan jednosmjeran prometni tok. Kako u postojećem koridoru trase nije bilo moguće zahvatima rekonstrukcije ostvariti bitne poboljšice, optimalno  tehničko rješenje bilo je izgradnja obilaznice Ložišća. Sama trasa je sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji položena daleko od naselja, odnosno izvan građevinskih područja – kaže Tamara Pajić, glasnogovornica Hrvatskih cesta.

Kao najznačajniji objekt na obilaznici Pajić ističe tunel Korito, koji je ujedno i prvi cestovni tunel izgrađen na otoku Braču, ukupne dužine od 190 metara s portalnim građevinama.

Radove, koji su započeli 25. travnja 2019. godine, izvela je tvrtka Strabag d.o.o. s odobrenim podizvođačem Euroasfalt  d.o.o. Vrijednost im je 32 milijuna kuna. Investitor radova su Hrvatske ceste d.o.o., a isti su izvedeni unutar planiranih rokova i financijskih sredstava. Stručni nadzor nad radovima provodila je tvrtka Institut IGH d.d.

– Molimo sve sudionike prometa da se pridržavaju postavljene prometne signalizacije i prometnih pravila kako bi vožnja novoizgrađenom prometnicom bila sigurna po sve sudionike u prometu – zaključila je Pajić.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Probijen prvi tunel na Braču