2 min. čitanja

Projektu „Lokrum – Botanički vrt“ posebno priznanje na Izložbi hrvatskog dizajna

Projektu „Lokrum – Botanički vrt“ posebno priznanje na Izložbi hrvatskog dizajna
Foto: Grad Dubrovnik

LOKRUM – Projekt „Lokrum – Botanički vrt“, rad Studija Šesnić&Turković, dobio je posebno priznanje na Izložbi hrvatskog dizajna 19/20 u kategoriji Prostorne i grafičke intervencije i sistemi.

Nagrade i posebna priznanja Hrvatskog dizajnerskog društva proglašene su u četvrtak, 12. studenog, a ususret on-line  izložbi nagrađenih radova koja će se održati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu od subote 14. studenog do 5. prosinca. Ukupno je na izložbu prijavljeno 497 radova, od kojih je komisija odabrala 294, od toga 247 profesionalnih i 47 studentskih radova.

Foto: Grad Dubrovnik

Naime, autorski tim tvrtke Normala i dizajn studija Šesnić&Turković izradili su projektnu dokumentaciju za uređenje i opremanje Botaničkog vrta investitora Javne ustanove Rezervat Lokrum, a prema kojoj su i izvedeni radovi koji su završeni na proljeće ove godine.

U izradi dokumentacije u segmentu dizajna sudjelovali su Marko Šesnić, Goran Turković i Andrea Sužnjević dok su za arhitekturu bili zaduženi Roman Šilje, Milan Štrbac i Tihana Vučić (Normala). U izradi projekta sudjelovala je i likovna umjetnica Katarina Ivanišin Kardum (ilustracije).

Foto: Grad Dubrovnik

Podsjetimo, radovi obnove izložbenog dijela Botaničkog vrta trajali su šest mjeseci, a započeli su u listopadu 2019. godine. Izvela ih je tvrtka Araucaria d.o.o. iz Zagreba, a u izradi i u provedbi projekta aktivno je sudjelovao i Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, koji skrbi o vrtu. Izvršena  je sanacija i uređenje postojećih staza u duljini od 725 metara, uklanjanje oštećenog biljnog materijala i sadnja 195 novih biljnih vrsta s ukupnim brojem 1466 sadnica na 13 polja u vrtu. Postavljena je i nova urbana oprema (klupe, informacijske i interpretacijske ploče, ulazni portal i sl.)

Botanički vrt osnovan je 1959. godine, a njegovom obnovom JU Rezervat Lokrum revitalizirala je njegov sadržaj i podarila vrtu novu mladost za buduće naraštaje kao osnovu za novi početak.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Kletva dubrovačkog otoka, čije legende sežu i do Rikarda Lavljeg Srca: “Ne uzimaj ništa što mu pripada”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.