SRAMOTNO Evo što su “vikend planinari” iza sebe ostavili u skloništu na Paklenici

Foto: PD Paklenica

PAKLENICA/STARIGRAD – Ovako je ovog vikenda izgledalo planinarsko sklonište Vlaški grad. Sklonište koje su 5 godina mukotrpno gradili članovi PD Paklenice i koje je dobilo nagradu za najbolji planinarski objekt u 2019. godini. Sklonište je trenutno zatrpano plastičnim bocama, neuredno, odvod sudopera je zaštopan ostatcima hrane i kave, a dimnjak je začepljen izgorenom plastikom. Otvorenu hranu i zdjelu punu mesa i masnoće koja očito danima čeka neke izgladnjele planinare suvišno je i komentirati, objavilo je Planinarsko društvo Paklenica iz Zadra, koje više od 120 godina njeguje kulturu zdravog suživota s prirodom i planinarenja. 

Pitamo se što bi tek bilo da u skloništu ne stoji veliki natpis “NE OSTAVLJAJ NIŠTA ZA SOBOM”

Neshvatljive su nam osobe koje su bez trunke muke i truda, besplatno dobile na korištenje objekt s najboljim pogledom u Republici Hrvatskoj i onda se prema njemu ovako odnose. Stanje u planinarskim skloništima na južnom Velebitu je trenutno takvo da PD Paklenica ozbiljno razmatra mogućnost zaključavanja svih planinarskih objekata i njihovo korištenje isključivo uz prethodnu najavu.

Vlaški grad će ostati ovakav do idućeg vikenda kada će skupina volontera potrošiti svoje slobodno vrijeme da bi, još jednom očistila nečije tuđe smeće – poručuju iz PD Paklenica.

Foto: PD Paklenica

Koristimo i našu privilegiju medija kojeg čita velik broj ljudi da upozorimo: nosite smeće sa sobom i ne ostavljajte ga u prirodi, gdje mu nije mjesto. Radite li tako, ni vama nije mjesto u prirodi, nego tamo gdje je i otpadu kojeg bacate…

D.G.