VIDEO Jato tuna ispred Baške Vode, svega koji metar od obale “S terace sam gledao i snimao ih!”

Foto: Kruno Tripalo / Screenshot

BAŠKA VODA – U posljednje vrijeme možemo vidjeti sve više tuna kako se hrane uz obalu. Jedan od razloga je i smanjen izlov plave ribe kojima se najčešće hrane, a sudeći prema najnovijoj privremenoj obustavi ribolova zbog Covida-19, prizora poput ovog iz Baške Vode ili nedavno kod Čiova, bit će sve više. 

– S terace sam gledao i snimao igru i hranjenje tuna. Vidljivo je koliko je to blizu obale, svega koji metar. Kuća mi je u mjestu Bratuš (Baška Voda) – kaže nam autor ovog videa Kruno Tripalo.

Tune se hrane uglavnom sitnom plavom ribom, a mogu doživjeti do 30 godina. Tuna je pučinska riba, raširena u suptropskom i tropskom dijelu Atlantskog i Tihog oceana.

Glavno joj je obitavalište Sredozemno more, a poznata je i kao jedna od najbržih riba u moru.

Prosječna brzina kojom se kreće je 12.5 km/h, a vrlo brzo može ubrzati i preko 100 km/h. Odmor nakon postizanja takvih brzina joj je također najbrži u ribljem svijetu. Na tome mogu zahvaliti i odličnom metabolizmu koji može držati temperaturu tijela veću za 2 do 3 °C od temperature mora.

Da bi održavala temperaturu tijela, tuna se mora neprestano kretati pa tako do životne dobi od 15 godina prepliva oko milijun nautičkih milja!