VENECIJA POD MOREM Sustav brana potpuno zakazao

Foto: Youtube / Screenshot

VENECIJA – Sustav protupoplavnih barijera u Veneciji ponovno je zakazao, pa su najpoznatije znamenitosti tog talijanskog grada na sjeveru Jadrana opet pod morem.

Gradonačelnik Venecije, Luigi Brugnaro je na društvenim mrežama je napisao da se Venecija priprema za novi porast razine mora od 125 cm i da je glavni gradski Trg sv. Marka već poplavljen.

https://www.facebook.com/BrugnaroSindaco/photos/pb.782926968463176.-2207520000../3470478416374671/?type=3&theater

Također je kazao da sustav obrane protiv poplava, poznat kao MOSE (Modulo Sperimentale Elektromeccanico ili Eksperimentalni elektromehanički modul), nije u funkciji.

https://www.youtube.com/watch?v=YPffCwY6qKY&feature=emb_title

Podsjetimo, sustav brana koji bi Veneciju trebao sačuvati od potonuća, početkom listopada je napokon pušten u punu funkciju.

I baš kad su stanovnici grada svetog Marka trebali odahnuti, posao kojeg su desetljećima pokušavali dovršiti Talijani, pokazao je još jednom svu svoju traljavost.

Milijarde eura bačeni su u vjetar. Sustav ne funkcionira, barem ne onako kako je zamišljeno i Venecija je opet pod morem.

Sustav od 78 barijera koje čuvaju ulaz u venecijansku lagunu trebao bi se početi podizati s morskog dna više od tri sata prije nego plima dosegne svoj maksimum, no čini se da je i ovaj put sustav zakazao.

Uz očekivani porast razine mora od 135 cm u četvrtak i petak, Venecija bi mogla oglasiti najveći stupanj uzbune, a štete bi mogle doseći pola milijarde eura.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PROPAST VENECIJE Tek otvoren sustav brana ne radi kako treba: “Loš posao koštat će nestanka grada”

VENECIJA TONE Stručnjak: “Pokušaj spasa u gradnji brane je najveća lakrdija”