1 min. čitanja

Riječka tvrtka projektira britanski brod za istraživanje polarnih krajeva

Riječka tvrtka projektira britanski brod za istraživanje polarnih krajeva
Foto: Navis / HRT / SCreenshot

RIJEKA – Upoznajte Sir Davida Attenborougha, perjanicu britanske flote za istraživanje polarnih krajeva. Nakon probne vožnje u prosincu, početkom ove godine  kreće na testnu vožnju na Arktik, a do kraja godine i na prvo polarno istraživanje. Kompletna dokumentacija od projektne do izvedbene djelo je inženjera riječke tvrtke Navis, javlja HRT.

Radili su vrijedno ovi mladi ljudi iz svog riječkog ureda ali i u brodogradilištu Birkenheadu u Velikoj Britaniji. Plovilo je predano Vijeću za istraživanje prirodnog okoliša, kojim upravlja Britansko antarktičko istraživanje za potrebe istraživanja i logističke podrške, no prema potrebi može se i proširiti njegova funkcija.

Riječka tvrtka Navis posluje s više od 60 vodećih svjetskih brodogradilišta u 22 zemlje. Osnivač Siniša Reljić kaže kako sudjelovanje u pet godina dugoj izgradnji istraživačkoga broda smatra krunom rada. Sate i sate rada na ovom projektu provela je i Dora Rožić jedna od dvadesetak žena magistri strojarstva  koja se bavi izradom tehničke dokumentacije za gradnju brodova.

Rožić je kazala da je posao zahtjevan, ali ga voli raditi. S njom se slažu i ostali zaposlenici Navisa. Razlike između rada i zahtjeva koje su stavljene pred mlade ljude od prije nekoliko desetljeća i danas – ogromne su.

A novih programa i projekata u ovoj uspješnoj tvrtki ne nedostaje. Unatoč pandemije koronavirusa i za mnoge nepovoljnim poslovnim rezultatima, tvrtka Navis dio norveške grupacije Kongsberg, uskoro će raditi na projektu broda za prijevoz žive ribe u španjolskom brodogradilištu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.