2 min. čitanja

Splitsko-dalmatinska županija će obnoviti razrušenu školu u Petrinji

Splitsko-dalmatinska županija će obnoviti razrušenu školu u Petrinji
Foto: SDŽ

Splitsko-dalmatinski Župan Blaženko Boban je nakon nedavnog razgovora s ravnateljicom došao posjetiti razrušenu osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ u mjestu Gora u Petrinji koju će obnoviti Splitsko-dalmatinska županija.

– Splitsko-dalmatinska županija ima već od ranije tradiciju pomagati potrebitima. Sjetimo se kako smo obnovili zgradu Gradske uprave u Vukovaru i pripadnu prometnicu. Tako ćemo i ovdje pomoći jer nikad ne znate kada vas može snaći nevolja. Odlučili smo se na školu jer inače u našoj županiji brinemo najviše o mladima i o ruralnim dijelovima. Cilj je da u novoj školskoj godini učenici budu ponovno u svojoj školi istaknuo je župan Blaženko Boban koji je nakon obilaska uručio ravnateljici i 8 računala za školu.

Ravnateljica škole Valentina Vujnović sretna je što bi se učenici mogli vratiti u obnovljenu školu na početak iduće školske godine:

– Školu smo obnovili prošle godine, naša županija je uložila velike novce u energetsku obnovu i u obnovu kuhinje kako bi učenici imali tople obroke. Bila sam u školi kad se dogodio potres na katu. Ovdje u matičnoj školi ima 81 učenik, područnoj 15 učenika i 34 djelatnika. Župan Boban me zvao prije dva dana i ugodno me iznenadio i ponudio pomoć i iskreno se zahvaljujem njemu i županiji što misle na nas.

Sanja Mioković, voditeljica odsjeka za projekte i investicije Sisačko-moslavačke županije osvrnula se na stanje objekata u prosvjeti na pogođenom području:

– Neupotrebljivo je 9 objekata u potpunosti. Područne škole su na raspolaganju ali imaju premale kapacitete i mogu prihvatiti mali broj učenika. Škole su najviše stradale na području Petrinje, njih par je poprilično oštećeno i moraju biti razrušene i nemaju mogućnosti obnove. U sklopu njih su i sportske dvorane koje su koristili škole ali i udruge tako da je šteta velika. Statičari su na terenu, prikupljaju se podaci koje ćemo imati do kraja tjedna kako bi se moglo krenuti s prvom fazom.

Sa županom Bobanom u pratnji su i pročelnik UO za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić i pročelnik UO za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić.

Nakon obilaska i dogovora za obnovu škole, obišli su i Crveni križ kako bi dali podršku svim volonterima, pripadnicima službe spašavanja, vatrogascima i ostalima koji nesebično pomažu svim oštećenima.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.