2 min. čitanja

Pelješki dingač bit će poslužen na inauguraciji novog američkog predsjednika

Pelješki dingač bit će poslužen na inauguraciji novog američkog predsjednika
Foto: Wikimedia / Facebook

Nakon burnog razdoblja u kojemu se Donald Trump nije želio pomiriti s gubitkom izbora za novog američkog predsjednika, te nakon pokušaja destabiliziranja američke demokracije, čini se da je pred novoizabranim predsjednikom Joeom Bidenom nešto mirnije vrijeme u kojemu bi trebala biti obavljena primopredaja vlasti.

Izabrani predsjednik Joe Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris trebali bi, naime, prisegnuti na dužnost 20. siječnja na stubama Capitola.

Inauguracijska svečanost će se zbog pandemije covida 10 održati u nešto skromnijem i virtualnijem izdanju od onih na kakve je svijet naviknuo, ali će se ustoličenje novog američkog predsjednika i njegovog tima zaliti kapljicom vrhunskog crnog dingača proizvedenog u pelješkom vinogorju obitelji Benmoche.

Nešto skromniji broj uzvanika na inauguraciji Joea Bidena bit će posluženo vinima Benmosche Family Dingač i Benmosche Family Zinfandel, što će još jedanput biti sjajna promocija Hrvatske i poluotoka Pelješca u najvećim državničkim američkim krugovima, piše Dubrovniknet.

Sve to još jedanput zahvaljujući Robertu H. Benmoscheu, svojedobnom čelnom čovjeku najveće svjetske osiguravateljske grupacije AIG i Obaminom savjetniku koji je kao strastveni zaljubljenih u dalmatinska crna vina 2006. podigao terasaste vinograde Dingača na južnim padinama i uz more kod Vignja na Pelješcu.

Vinogradi plavca malog i zinfandel, na geografski zaštićenim područjima s pogledom na čisto more i dalmatinske otoke koji oduzima dah, proizveli su limitiranu seriju vina, Benmosche Family Dingač i Benmosche Family Zinfandel.

Na hrvatskom jugu Benmosche je tijekom desetak godina proveo gotovo svaki slobodan trenutak uživajući sa svojom obitelji ili u vinogorju Pelješca ili kući koju je kupio u Lapadu. Njegova je obitelj ostala povezana uz ovaj kraj i nakon što je Benmosche preminuo, prvenstveno zahvaljujući prijateljsku s našom poznatom vinogradarkom Marijom Mrgudić koju je Benmosche nazivao svojim “bossom” po dolasku na Pelješac.

O zaljubljenosti svjetskog biznismena u ovaj hrvatski kraj pisali su svi svjetski mediji, baš kao što su se svjetski enolozi i stručni časopisi koji se bave vinima, u superlativima izražavali o “crnjaku” koji u limitiranim izdanjima stiže s Pelješca na stolove onih koji znaju prepoznati najbolje.

Lidija Crnčević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.