2 min. čitanja

VIDEO Ronioci na dnu mora pronašli tajni nacistički stroj za dešifriranje

VIDEO Ronioci na dnu mora pronašli tajni nacistički stroj za dešifriranje
Foto: Screenshot / Youtube

Njemački ronioci koji su u Baltičkom moru tražili odbačene ribarske mreže, naletjeli su na rijedak nalaz – stroj za šifriranje Enigma kojeg je koristila nacistička vojska tijekom Drugog svjetskog rata. Stručnjaci vjeruju da je izbačen iz njemačke podmornice ili ratnog broda prije potapanja, kako ne bi došla u ruke saveznicima.

Iako su najprije mislili da su na morskom dnu zaljeva Gelting otkrili pisaću mašinu upletenu u mrežu, podvodni arheolog Florian Huber brzo je shvatio povijesni značaj nalaza, piše Reuters.

– U posljednjih 20 godina napravio sam mnoga uzbudljiva i čudna otkrića. Ali nisam ni sanjao da ćemo jednog dana pronaći jedan od legendarnih strojeva Enigma – rekao je Huber.

Nacistička vojska koristila je ove strojeve za slanje i primanje kodiranih poruka tijekom Drugog svjetskog rata.

Nedugo prije predaje Njemačke u svibnju 1945. godine, posade oko 50 nacističkih podmornica slijedile su zapovijed da potope svoje brodove u zaljevu Gelting, blizu danske granice, kako bi ih izbjegle predati saveznicima. Uništavanje uređaja za šifriranje bilo je dio naloga.

– Sumnjamo da je i naša Enigma baćena tijekom ovog događaja – rekao je Huber iz tvrtke Submaris iz Kiela koja vodi podvodne istraživačke misije.

Nijemci su na kraju rata potopili ukupno više od 200 svojih podmornica u Sjevernom i Baltičkom moru.

Uređaj Enigma, koji izgleda poput stroja za pisanje, sastojao se od tipkovnice i kotačića koji su kodirali poruke. Poznato je da postoji samo nekoliko stotina takvih strojeva, pa se na aukcijama kolekcionarima prodaju za desetke tisuća eura.

Restauracija Enigme trajat će godinu dana

Ovaj nalaz istraživači su predali u ruke arheološkom muzeju u Schleswigu.

Doktor Ulf Ickerodt, voditelj državnog arheološkog ureda u Schleswig-Holsteinu, rekao je da će stroj restauirati stručnjaci u državnom muzeju arheologije.

Delikatni postupak, uključujući temeljiti proces desalinizacije nakon sedam desetljeća na dnu Baltičkog mora, “trajat će oko godinu dana”, rekao je.

Nakon toga, stroj će biti izložen u muzeju.

Doktor Jann Witt, povjesničar iz Njemačke pomorske asocijacije, rekao je za DPA kako vjeruje da je stroj, koji ima tri rotora, bačen s njemačkog ratnog broda u posljednjim danima rata.

Manje je vjerojatno da je potekao iz podmornice, rekao je, jer su podmornice Adolfa Hitlera koristile složenije strojeve Enigme s četiri rotora.

Dešifriranje Enigme skratilo trajanje rata za dvije godine!

Savezničke snage neumorno su radile na dešifriranju kodova koje je proizveo stroj Enigma, a koji su se mijenjale svaka 24 sata.

Konačno, to je i uspjelo britanskim kriptografima, pomažući saveznicima da steknu prednost u pomorskoj borbi za kontrolu Atlantika.

Britanski matematičar Alan Turing , za kojeg se smatra da je otac moderne informatike, predvodio je tim na britanskom Bletchley Parku koji je 1941. godine i provalio kôd.

Proboj je pomogao saveznicima da dešifriraju ključne radio poruke o njemačkim vojnim pokretima. Povjesničari vjeruju da je to skratilo rat za oko dvije godine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.