2 min. čitanja

Jedinstvena imena otoka: Babina Guzica, Prduša, Smokvica, Kurba…

Jedinstvena imena otoka: Babina Guzica, Prduša, Smokvica, Kurba…
Babina Guzica – Foto: Boris Kačan

Prduša Vela, Babina Guzica i Kurba vela neki su od otoka na Jadranskom moru. To su maleni i nenaseljeni otoci, ali živopisnih imena. Nađe se među njima i Balun, Blitvica, Smokvenjak ili Krava.

Ante Jurić iz Centra za jadransku onomastiku i etnolingvistiku rekao je za HRT da je imenovanje univerzalna ljudska sklonost i da je u prirodi čovjeka povezati sadržaje već poznatih slika iz života s onim što imenuje.
– Otoci su sami po sebi takvi referenti, posebno mali otoci koji imaju čudnovate oblike, pa su i podatni za takva imenovanja, kaže Jurić.

Takvih je otoka na našem dijelu Jadrana pregršt, a Kornati su nepresušno vrelo.

Kurba Mala – Foto: Boris Kačan

– Babina Guzica je jedan otok kornatskog arhipelaga. Kako je nastalo to ime? Naravno, po babinoj guzici. Ima u susjedstvu Babine Guzice još zanimljivih toponima, npr. poznata Kurba. Ponekad imena nastaju iz puke slučajnosti, anegdotalno. Možda se nekome ribaru dogodio nekakav nemili događaj u blizini tog otoka ili mu se u trenutku prosvjetljenja dogodila neka asocijacija i onda se to počne kotrljati, tvrdi Jurić.

I Murterini i Saljani koji su kornatskim otočićima nadijevali imena bili su izuzetno maštoviti.

– Prduša je očito isto jedan toponim iz serije lascivno erotskih toponima kornatskih. Kad imate npr. neku vertikalnu napuklinu u obalnoj stijeni, onda imate barem 50% šanse da se ona zove po određenim organima. Na Kornatima sam uspio izbrojati četiri otoka koja nose ime po muškom dijelu para.

Svršata – Foto: Boris Kačan

Parovi, pa i terceti također su česta pojava u nisci naših otoka, a nije rijetkost da se isto ime nađe na nekoliko mjesta.

– Recimo imate Abe na dva mjesta, Sestrice na 2-3, pa Kurbe na suprotnim stranama arhipelaga, a tu su i Smokvice, Mrtenjaci, Bisage, Tovarnjaci, Prisnjaci.

Neizmjerno je naše otočno i jezično bogatstvo, a u kombinaciji zasigurno je još bezbroj zanimljivih priča koje tek treba ispričati.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KORNATI – POPIS SVIH OTOKA Sigurna i mirna oaza nevjerojatne ljepote
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.