Jedinstvena imena otoka: Babina Guzica, Prduša, Smokvica, Kurba…

Babina Guzica - Foto: Boris Kačan

Prduša Vela, Babina Guzica i Kurba vela neki su od otoka na Jadranskom moru. To su maleni i nenaseljeni otoci, ali živopisnih imena. Nađe se među njima i Balun, Blitvica, Smokvenjak ili Krava.

Ante Jurić iz Centra za jadransku onomastiku i etnolingvistiku rekao je za HRT da je imenovanje univerzalna ljudska sklonost i da je u prirodi čovjeka povezati sadržaje već poznatih slika iz života s onim što imenuje.
– Otoci su sami po sebi takvi referenti, posebno mali otoci koji imaju čudnovate oblike, pa su i podatni za takva imenovanja, kaže Jurić.

Takvih je otoka na našem dijelu Jadrana pregršt, a Kornati su nepresušno vrelo.

Kurba Mala – Foto: Boris Kačan

– Babina Guzica je jedan otok kornatskog arhipelaga. Kako je nastalo to ime? Naravno, po babinoj guzici. Ima u susjedstvu Babine Guzice još zanimljivih toponima, npr. poznata Kurba. Ponekad imena nastaju iz puke slučajnosti, anegdotalno. Možda se nekome ribaru dogodio nekakav nemili događaj u blizini tog otoka ili mu se u trenutku prosvjetljenja dogodila neka asocijacija i onda se to počne kotrljati, tvrdi Jurić.

I Murterini i Saljani koji su kornatskim otočićima nadijevali imena bili su izuzetno maštoviti.

– Prduša je očito isto jedan toponim iz serije lascivno erotskih toponima kornatskih. Kad imate npr. neku vertikalnu napuklinu u obalnoj stijeni, onda imate barem 50% šanse da se ona zove po određenim organima. Na Kornatima sam uspio izbrojati četiri otoka koja nose ime po muškom dijelu para.

Svršata – Foto: Boris Kačan

Parovi, pa i terceti također su česta pojava u nisci naših otoka, a nije rijetkost da se isto ime nađe na nekoliko mjesta.

– Recimo imate Abe na dva mjesta, Sestrice na 2-3, pa Kurbe na suprotnim stranama arhipelaga, a tu su i Smokvice, Mrtenjaci, Bisage, Tovarnjaci, Prisnjaci.

Neizmjerno je naše otočno i jezično bogatstvo, a u kombinaciji zasigurno je još bezbroj zanimljivih priča koje tek treba ispričati.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KORNATI – POPIS SVIH OTOKA Sigurna i mirna oaza nevjerojatne ljepote