2 min. čitanja

MAKARANI NA NOGAMA Unatoč prosvjedu i strogoj zabrani inspekcije, more se sad nasipa noću!

MAKARANI NA NOGAMA Unatoč prosvjedu i strogoj zabrani inspekcije, more se sad nasipa noću!
Foto: Screenshot / Čitatelji

MAKARSKA – Nevjerojatan bezobrazluk događa se u Makarskoj, gdje, kako smo već pisali, nestaju i posljednji metri prirodnih uvala pod naletom teške mehanizacije. Iako je koncesionaru inspekcija u srijedu izričito i jasno dala do znanja da je nasipanje mora zabranjeno, pa i prosvjeda građana na kojem je intervenirala i policija, strojevi su se uključili noću i nasipanje se unatoč svemu – nastavilo…

Tridesetak Makarana okupilo se u srijedu kod hotela Romana, ne bi li spriječilo strojeve da uništavaju obalu

-Ovo je bila zadnja tura kamiona, dali smo im do znanja da su za danas završili radove. Ima nas tu podosta, ustrajno ćemo biti. Gospoda znaju da je radni dan završio i da se mogu vratiti u rikverc. Mi smo tu i ne mičemo se – čuje se na snimci jednog od prosvjednika.

No, čim su prosvjednici i policija otišli i ugasila se svjetla dana, mehanizacija je nastavila punom parom uništavati i ono malo prirode što je preostalo.

– Evo snimak od večeras… ponovo se nasipa i to čak po noći…. Na plaži u Makarskoj kraj hotela Romana…. ovo je stvarno prišlo sve mire… pa di im je kraj!!?? Tko im može stati na kraj???? – piše nam čitateljica koja šalje snimku.

– Makarska Romana radi treću smjenu – dodaje još jedan čitatelj.

Podsjetimo, Upravni odjel za turizam i pomorstvo zaprimio je putem online aplikacije za prijavu devastacija na pomorskom dobru na stranici „Pomorsko je dobro“ preko 50 prijava koje se odnose na  nasipavanje u velikim količinama zemljanim materijalom kojima se zagađuju podmorje i mijenja konfiguraciju obale na području Makarske.

Objavili su i da koncesionar ima dozvole za gospodarsko korištenje plaže, ali ne i zahvate na pomorskom dobru, zbog čega je koncesionar  26. siječnja upozoren od strane da prestane s radovima na pomorskom dobru, ukloni građevinske strojeve, ukloni ogradnu žicu te učini sve što je u mogućnosti kako bi se pomorsko dobro vratilo u prvobitno stanje. Kao dokaz o tome, zatraženo je da dostavi nalog o uklanjanju građevinskih strojeva i ogradne žice sa pomorskog dobra i prateću fotodokumentaciju. Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije podcrtava, da ukoliko se koncesionar ogluši na gore navedeno, pokrenut će postupak oduzimanja koncesija na pomorskom dobru sukladno zakonskim i podzakonskim aktima.

Čini se da uzurpatore pomorskog dobra to baš i ne zanima… Doista, gdje je sad pravna država, kad je se ovakvi ne boje?

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ZAKLJUČAK INSPEKCIJE: Izvođač radova u Makarskoj nema dozvolu za trpanje zemlje u more
MAKARSKA Nestaju posljednji metri prirodnih uvala: “Zatrpavaju ih zabranjenom zemljom, inspekcija niotkud!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.