2 min. čitanja

STRAVIČNA SNIMKA Posada snimila kako im valovi lome brod na pola – Ubrzo je potonuo!

STRAVIČNA SNIMKA Posada snimila kako im valovi lome brod na pola – Ubrzo je potonuo!
Foto: Youtube / Twitter / Screenshot

ANKARA – Novi videozapis kojeg je u javnost pustilo tursko Ministarstvo prometa prikazuje trenutak kada se brod za rasuti teret Arvin prepolovio na sidrištu kraj crnomorske obale Turske, polovinom siječnja.

U vrijeme havarije, brod Arvin  se zaustavio na putu od gruzijske luke Poti prema luci Burgasa u Bugarskoj. Tursko Ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je da je brod potražio utočište od nevremena na sidrištu Bartin 15. siječnja nakon što je naišao na snažno nevrijeme, praćeno olujnim vjetrom i velikim valovima.

Za vrijeme njegova boravka na sidrištu, blizu Bartina ispred turske obale, 17. siječnja se plovilo staro 46 godina u teškim vremenskim uvjetima jednostavno prepolovilo.

Posada je s komandnog mosta uputila “mayday” poziv u pomoć, nakon čega je zbog iznenadnog šoka nastala panika. Video sugerira i da nisu odmah oglasili opću uzbunu na brodu.

Arvin je prepolovljen na dva dijela, ubrzo i potonuo.

Na videu snimljenom s drugog obližnjeg broda, vidi se trenutak potonuća raspolovljenog broda.

Na brodu je bilo 12 članova posade, uključujući dvoje ruskih državljana i 10 ukrajinskih pomoraca. Početnu potragu omelo je snažno nevrijeme, ali je šest preživjelih spašeno. Iz olupine su pronađena tijela još troje, a tri člana posade i dalje su nestala.

Radi se o ukrajinskom brodu M / V Arvin duljine 114 metara, koji plovi pod zastavom Palaua.  Arvin Shipping pojavljuje se u evidenciji Equasis kao vlasnik broda. U floti brodovlasnika nema drugih brodova.

– U ovom videozapisu se jasno vidi kako se neki igraju životima pomoraca tako što puštaju da 46-godišnji brod prolazi kontrolni pregled, iako mu je metalna oplata došla do točke prijeloma. Baš kao što je bilo sigurno da će brod MV Bilal Bal potonuti prije četiri godine, bilo je sigurno da će potonuti i MV Arvin – izjavio je je šef turskih pomorskog sindikata.

– Inspekcija državne luke u Gruziji je prošle godine otkrila opsežne nedostatke na brodu Arvin , uključujući koroziju palube i loše održavane propusne otvore – utvrdila je Međunarodna agencija za pomorsku sigurnost i kvalitetu Equasis.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dva pomorca mrtva, tri spašena, za ostalima se traga – Ukrajinski teretni brod potonuo kod turske obale Crnog mora
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.