2 min. čitanja

Hrvatski sabor jednoglasno proglasio isključivi gospodarski pojas u Jadranu

Hrvatski sabor jednoglasno proglasio isključivi gospodarski pojas u Jadranu
Gospodarski pojas u Jadranu / Foto: Facebook

Hrvatski Sabor je jednoglasno izglasao Odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa.  Za odluku o proglašenju glasovali su svi zastupnici koji su bili u Saboru, njih 141.

Odluka o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa stupit će na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, umjesto 1. veljače kako je prvotno bilo predviđeno.

Sabor je, naime, tu odluku trebao izglasovati prošli petak, no kako je oporba ‘srušila’ kvorum o njoj se nije glasovalo, pa je Vlada predložila, a Sabor prihvatio novi amandman po kojem ona, umjesto 1. veljače, na snagu stupiti osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

U odnosu na postojeći ZERP, proglašen 2003. godine, Isključivi gospodarski pojas  u Jadranskom moru  Hrvatskoj donosi dva nova prava – izgradnju umjetnih otoka te korištenje snage mora, vjetra i struja.

Hrvatska je 2003. godine proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas, kojim se na područje do linije razgraničenja epikontinentalnog pojasa s Italijom proširuju prava hrvatske države, a Talijanska Republika je u veljači 2006. god. proglasila tzv. “Zonu zaštite okoliša”, gdje se od sadržaja isključivog gospodarskog pojasa ograničava samo na aspekte zaštite prirode i arheološka nalazišta.

Zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović i danas je opetovao svoje mišljenje da se proglašenjem Isključivog gospodarskog pojasa ništa neće promijeniti, rekavši da će talijanske kočarice i večeras, kao što su to radile i jučer, rovati po hrvatskom dijelu gospodarskog pojasa.

– Jedini je način zaštite zaštititi taj prostor, no s obzirom na nesuverenistčku politiku Andreja Plenkovića do toga neće doći – komentirao je Zekanović.

Podsjetimo Morski HR je prije tri mjeseca otkrio da Talijani najavljuju proglašenje ekskluzivne ekonomske zone, odnosno isključivi gospodarski pojas i hrvatske vlasti su to saznale tek kad smo objavili taj članak.

Prije samo pola godine, upit o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa smo poslali Ministarstvu vanjskih poslova, na što su nam odgovorili da ga ne namjeravaju proglasiti, jer, kako su nam tvrdili u pojašnjenju “imamo dobru suradnju s Italijom”.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Zašto Italija proglašava gospodarski pojas i u čemu se on razlikuje od hrvatskog ZERP-a?
TONČI TADIĆ: Talijani će biti u čudu ako i mi ne proglasimo svoj gospodarski pojas
Talijani najavljuju proglašenje ekskluzivne ekonomske zone, odnosno isključivi gospodarski pojas
Ministarstvo vanjskih poslova: “Ne planiramo gospodarski pojas u Jadranu, imamo dobru suradnju s Italijom”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.