NAJEZDA MEDUZA NA SJEVERU JADRANA Ribari očajni: “Strašno! Bilo ih je više od 2 tone”

Foto: Marko Putinja / Facebook

SAVUDRIJA/POREČ – Najezda meduza u sjevernom Jadranu uzrokuje ozbiljne probleme tamošnjim ribarima. Umjesto uobičajenog ribljeg ulova koćarice izvlače mreže s po nekoliko tona meduza pod čijom težinom pucaju sajle i konopci. No osim materijalnih šteta meduza vrste morska pluća ne predstavlja opasnost za ljude a stručnjaci vjeruju da najezda neće trajati više od nekoliko tjedana, javlja RTL

Iako bezopasne za ljude morska pluća u ovakvim koncentracijama zagorčavaju život ribarima. Izlazak na more ovih im dana donosi samo trošak goriva, vremena i rada.

– Zadnji put kad smo bili vani sam vukao tek samo sat vremena i kad sam je digao je bilo strašno. To je bilo preko dvije tone, tri tone – ispričao je savudrijski ribar Rino Ossich.

Osim nekoliko tisuća kuna izgubljenog dnevnog ulova pod težinom meduza stradavaju konopci i sajle na koloturima. Ovaj poseban konop koji u sebi ima četiri metalne sajle nije podnio težinu posljednjeg ulova.

– Onda smo prestali i sad čekamo da malo nestane tih meduza – rekao je Rino.

Morska pluća su autohtone jadranske meduze, relativno velikog promjera i prepoznatljive po tirkiznom obodu klobuka. Savudrijski ribar Danilo Latin viđa ih već godinama.

– Kad su se pojavljivale, pojavljivale su se u ljetnom periodu a u ovom zimskom periodu u mojoj 30 godišnjoj aktivnosti na moru nisam susreta – rekao je Latin.

Foto: Screenshot / Igor Goić / Sandra Župan

“Ribari se moraju strpiti”

Najveće probleme imaju koćarice koje vuku mreže po morskom dnu ali morska pluća onemogućavaju i izlov mrežama u blizini obale.

– Jer masa meduza se nasloni i umjesto da mreža stoji vertikalno ona legne na dno, uhvati se za kamen i kida se – rekao je Latin.

Ni stručnjaci ne mogu sa sigurnošću utvrditi koji su razlozi masovne pojave meduza u zimskim mjesecima ali pretpostavljaju da ovaj fenomen neće dugo trajati.

– Je li on povezan s rijekom Po, možda s velikom količinom nutrijenata ili s povišenim temperaturama ili nižim u nekom dijelu ove zime to je teško reći. Ali ribari ja mislim da se moraju strpiti malo jer bi trebala ova najezda splasnuti u roku pod dva do tri tjedna a već traje desetak dana – izjavila je dr. Barbara Sladonja, iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

Fenomen pogađa i ribare iz susjedne Slovenije i Italije a u hrvatskom dijelu Jadrana prisutan je od krajnjeg sjevera do visine Novigrada i Poreča.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Ovu meduzu zovu morska pluća i jedna je od najvećih u Jadranu