2 min. čitanja

Kod Krka ulovili morskog psa pa ga bacili jer se “teško reže” – Stručnjak: “Radi se o strogo zaštićenoj vrsti!”

Kod Krka ulovili morskog psa pa ga bacili jer se “teško reže” – Stručnjak: “Radi se o strogo zaštićenoj vrsti!”
Foto: Screenshot

BAKAR – Na društvenim mrežama ribarskih krugova kruži fotografija ubijenog morskog psa, navodno ulovljenog kod otoka Krka. Na slici pozira osoba u ribarskoj kabanici, dok netko kukom otvara ralje uginule životinje.

Prema komentarima koji su objavljeni s fotografijom, netko ga je pokušao prodati u Bakru, no teško ga je bilo oguliti i izrezati, pa su ga jednostavno – bacili.

“Sramota, dno dna”, “Ljudska gadost, ima li goreg”, ” Kakvi amateri, pa to se sredi za čas a oni bacaju? Bolje da su ga pustili!”, samo su neki od komentara.

Više o ovoj vrsti rekao nam je renomirani svjetski stručnjak za morske pse i zaštitno lice National Geographica, Andrej Gajić.

– To je pas volonja, odnosno Hexanchus griseus (Bonnaterre, 1788) obično ga nalazimo u dubokim vodama. U Hrvatskoj je strogo zaštićen prema Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/2013) – ispričao nam je Gajić.

Foto: Narodne novine / Screenshot

Prema navedenom Pravilniku, nalaznik je dužan Državnom zavodu za zaštitu prirode dojaviti pronalazak mrtve, ozlijeđene ili bolesne strogo zaštićene životinje putem obrasca za dojavu ili telefonski u roku od 24 sata od trenutka pronalaska.

– Love ga dosta sporadično, prvenstveno jer su skloni dubokim vodama a tek noću vertikalno migriraju za plijenom u pliće vode šelfa – kaže Gajić i prema fotografiji procjenjuje da ubijena jedinka ima 10-ak godina starosti te da je upitno je li još uvijek spolno zreo, što ovisi od spola koji se sa fotografije ne može raspoznati.

Meso može biti smrtno otrovno

– Osim što je zaštićena, kod ove vrste treba voditi računa i o konzumaciji, jer meso zna biti toskično iako nerijetko se konzumira. Jetra mu je, primjerice smrtno otrovna! Prilikom trovanja mogu se javiti trbušne tegobe, trnci oko usta, glavobolja, a kasnije i mišićna slabost. Kod ozbiljnog trovanja može nastupiti i smrt – upozorava Gajić.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

ŠAPTAČ MORSKIM PSIMA Zaštitno lice National Geographica za Morski HR: “Ubijaju milijune radi peraja!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.