Jubilarni 30. Maškarani auto rally “Pariz – Bakar”, usprkos minusima, buri i koroni

Foto: Grad Rijeka

RIJEKA – Tradicionalna sportska manifestacija u organizaciji Autokluba „Rijeka“, koja ove godine obilježava 30. obljetnicu, svoju je neprekinutu tradiciju započetu 1990. godine,  nastavila i ove godine prošavši kroz Rijeku, na putu prema Kostreni i Bakru. Sudionike Rallya na Trgu 111. brigade dočekali su gradonačelnik Vojko Obersnel i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Maškarani auto rally “Pariz – Bakar” jedna je od najstarijih pratećih manifestacija Riječkog karnevala. Sa startom na Parizu podno Trsata (Ulica Krimeja) ova sportska manifestacija uobičajeno, premda je ove godine izostao onaj sportski dio, već 30 godina nastavlja svoj put preko Korza, Kostrene do grada Bakra donoseći parodiju na svjetski poznati rally „Pariz – Dakar“.

Foto: Grad Rijeka

Riječki Maškarani rally jedinstvena je manifestacija te vrste u svijetu, jer utrku voze motorizirane maškare iz različitih krajeva i svi sudionici – natjecatelji, njihova pratnja i suci moraju biti maskirani, a posebna su priča njihova prigodno dekorirana vozila.

A sve je počelo sada već davne 25. veljače 1990.g. kada se kod sportaša Autokluba Rijeka, iz ljubavi prema autosportu i maškarama, rodila ideja o povezivanju oba segmenta. Tako je nastao Maškarani autorally Pariz-Bakar, koji se tijekom godina razvijao, upotpunjavao novim idejama, sadržajima i brojem sudionika. Rally se inače vozi prema Posebnom pravilniku, oslanjajući se na sportska pravila Hrvatskog auto i karting saveza i poštivajući sigurnost u prometu. Sastoji se od vožnje po zadanom putu – itinereru i posebnih ispita spretnosti- vožnjom među čunjevima na poligonu, pri čemu su svi sudionici i njihova vozila, pa tako i suci, maškarani.

Foto: Grad Rijeka

Sudionike jubilarnog 30-og Rallya na Trgu 111. brigade dočekali su gradonačelnik Vojko Obersnel i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Kako nam je ispred organizatora Autokluba Rijeka kazao Tomislav Šepić, ove godine, koliko god su ih epidemiološke mjere sputavale, našli su načina da se okupe, doduše u manjem broju i obilježe svoju 30 obljetnicu. Tako danas na rallyu sudjeluju samo članovi sportske sekcije AK Rijeka, među kojima su i Ivo Pogorilić i Josip Mušanović, koji su bili jedni od inicijatora ovog rallya, prvog takve vrste u svijetu i koji svih 30 godina sudjeluju na njemu.

U prigodi 30. obljetnice Maškaranog autorallya Pariz-Bakar puknuti oktanci su Meštru toniju i gradonačelniku Vojko Obersnelu uručili prigodne poklone, rad Marije Jambrić, a gradonačelnik im je uz čestitke i zahvalu poručio kako će i on vjerojatno u jednoj od sljedećih utrka nastupiti kao sudionik, sada kad su mu već dali i prigodnu tablicu za vozilo.

Ove godine nema sportskog dijela, nema natjecanja, ali ima dobre zabave, veselja i želje da se sve što prije vrati na staro. Naravno da je su u jednom od vozila bili i Meštar Toni i Kraljica karnevala s jednom od pratilja.

Puknuti oktanci nastavili su vožnju preko Kostrene do grada Bakra, a nama je za nadati se da ćemo ih iduće godine ponovno vidjeti u glamuroznom izdanju.

D.G.